Stenbeck och Lundberg-arvtagare backar upp Backing Minds

Backing minds

Från vänster: Cristina Stenbeck och Katarina Martinson. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Lundberg-imperiets arvtagare Katarina Martinson och Cristina Stenbeck investerar i riskkapitalbolaget Backing minds, kan Breakit avslöja.

Entreprenörerna Sara Wimmercranz och Susanne Najafi väckte stor uppmärksamhet i Startupsverige när de drog igång sitt riskkapitalbolag Backing minds.

Tanken med bolaget är att leta efter investeringsobjekt som de traditionella riskkapitalbolagen missar. Det bygger på att hitta underinvesterade samhällsgrupper och branscher. Förenklat kan man säga att Backing minds letar bredare än bara i Stockholms innerstads startupbubbla.

Bolaget har redan lockat till sig tunga finansiärer som exempelvis H&M-chefen Karl-Johan Persson och Collector-grundaren Lena Apler.

Nu kan Breakit avslöja att en rad nya tungviktare är på väg in i bolaget.

Den mest uppseendeväckande är Katarina Martinson, arvtagare till Lundbergföretagen som vid sidan av Wallenberg-sfären är Sveriges mäktigaste företagsgrupp. Familjen Lundberg kontrollerar indirekt industriföretag som Volvo och Sandvik och har även stort inflytande över Handelsbanken.

Dokument som Breakit har tagit del av visar även att Kinneviks storägare Cristina Stenbeck gått med i investeringsrundan. På familjeföretaget Kinnevik har hon stått för stora lyckade investeringar som exempelvis Rocket Internet och Zalando. Cristina Stenbeck tog även nyligen plats i Spotifys styrelse.

"Det känns helt otroligt att ha med dem. Vi har verkligen fått in våra dröminvesterare med hela investerargruppen. Det är väldigt kul att de har sett samma behov på marknaden som vi har gjort”, säger Susanne Najafi, medgrundare av Backing Minds.

En riktig startupprofil finns även med på investerarlistan. Det är Thomas Hartwig, medgrundare av King som gått in i bolaget.

Övriga nya investerare innefattar bland annat Pontus Bonnier, styrelseledamot i Bonnier-koncernens moderbolag, Claes Dahlbäck, som varit vd på Wallenberg-familjens Investor och suttit i styrelsen för Goldman Sachs samt Tomas Billing, vd på familjen Ax:son Johnsons investmentbolag Nordstjernan.

“Jag tror att många ser att det finns många fler fantastiska entreprenörer än de som kommer i kontakt med de homogena riskkapitalnätverken i dag. Genom nya modeller kan vi framförallt ge möjligheter till bra avkastning men också bygga Sveriges konkurrenskraft. Entreprenörsmyllan är superviktig för Sverige och många av våra investerare har länge letat efter ett initiativ som Backing Minds”, säger Sara Wimmercranz.

Hur stor är fonden nu?

“Det har vi inte gått ut med men vi har tidigare sagt att vi siktade på 100 miljoner kronor. Vi valde att tillåta en kraftig överteckning för att det var så bra investerare som ville in”, säger Sara Wimmercranz.

Hur mycket de olika personerna har investerat framgår inte av dokumenten.

Läs mer om Backing minds affärsidé här.

Läs mer