Sök

Lukas Duczko lämnade sitt Scrive efter sju år – för att leva hängmatteliv

Scrive

Lukas Duczko, grundare av Scrive. Foto: Olle Aronsson.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Lukas Duczko berättar nu varför han valt att lämna sitt eget bolag, den hajpade startupen Scrive.
"Jag har längtat efter den här typen av ledighet", säger han till Breakit.

För sju år sedan hoppade Lukas Duczko av studierna på Handels och jobbet på Klarna för att dra igång sin startup Scrive. Bolaget har skapat en teknik som låter personer och företag teckna avtal digitalt istället för att skicka papper fram och tillbaka. Idag har man bland annat Avis och norska storbanken DNB som kunder.

Bland investerarna återfinns bland annat Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski.

Förra veckan kunde Breakit berätta att Lukas Duczko i det tysta lämnat sitt eget bolagsbygge.

“Jag har jobbat i två år för att göra bolaget oberoende av mig”, berättar han.

När Breakit når Lukas Duczko ligger han i en hängmatta på stranden och lyssnar på vågbruset.

Han är just nu ute på en ettårig semesterresa jorden runt. Första stopp är startupprofilen och Sthlm tech fest-grundaren Tyler Crowleys strandvilla i Thailand.

Den nya tillvaron är ungefär så långt ifrån startuplivet man kan komma.

“För mig är det en extremt abrupt förändring. Jag har jobbat mellan 60 och 140 timmar i veckan. Jag har längtat efter den här typen av ledighet. Jag älskar att resa och behöver vädra hjärnan lite” säger Lukas Duczko.

Under resan har han nu gett sig själv ett slags “entreprenörsförbud”, förklarar han.

“Idehjärnan går inte att stänga av men jag kommer bara pyssla med saker för skojs skull. Jag kommer inte engagera mig i något annat än Scrive officiellt. Folk brukar ofta skilja på arbete och semester men arbete är min passion så att ha ett helt år utan att syssla med eller tänka på min passion vore ett bortkastat år”, säger han.

Att jobba mycket är – på gott och ont – inget ovanligt i startupvärlden. För Lukas Duczko har det varit en självklarhet att jobba hårt redan från början.

“När jag startade bolaget hade jag ingen erfarenhet, inget socialt kapital, inget humankapital och inget ekonomiskt kapital. Det enda jag kunde stoppa in från början var tid. Det är därför jag tror så hårt på att en av framgångsfaktorerna har varit att jag jobbat 24/7”, säger han.

En av de största utmaningarna med vd-skapet för Lukas Duczko har varit att hitta personer med samma mentalitet som honom själv.

“Vi är ett bolag där alla värderar personlig excellens. Människor kan i grunden delas in i två fack. De som vill pressa sig själva för att utvecklas som personer eller de som är ute efter att minimera sin tidsinsats för att ha så mycket fritid som möjligt. Man kan vara extremt kompetent men har man en helt annan värdering kan det ändå bli en konflikt”, säger han och fortsätter:

“Ur mitt perspektiv är det så att om man ska bli bäst på det man gör, vare sig det är elitidrott, programmering eller design så måste man träna mest. Jag trodde att den värderingen var självklar för alla men så är det inte. Det är ungefär 50/50”, säger han.

Enligt Lukas Duczko är det en av de största kulturkrockarna som kan uppstå i ett bolag. Han menar att det är en tydlig skillnad mellan “lifestyle businesses” och “take over the world-businesses”. Det vill säga vanliga företag nöjer sig med att leva gott och företag som satsar allt på att bli störst i världen.

“Det är jättefint med ‘lifestyle businesses’ men det är en helt annan grej. Det är många med ‘lifestyle’-värderingar som vill vara med och ta över världen för att det är spännande men man kommer inte trivas i den kulturen för att man inte vill göra de uppoffringar som krävs. Det är det här jag har lagt mest tid på de senaste två åren. Att komma underfund med vad värdegrunden i bolaget är och rekrytera personer med liknande värdegrund som kan leda bolaget framåt”, säger han.

Under 2017 har bolaget som mål att omsätta 25 miljoner kronor – en dubbling från förra året. En pågående kapitalrunda är tänkt att bli den sista som tar bolaget till kassaflödesneutralitet.

Under sitt senaste räkenskapsår redovisade bolaget en rörelseförlust på 8,5 miljoner kronor.

LÄS MER: Här är 5 tecken på att det kan vara dags att ge dig själv sparken som vd.

RättelseI en tidigare version av texten skrev vi att Lukas Duczko sålt en liten del av sitt innehav i Scrive för att finansiera semestern. Så är inte fallet. Felet uppstod efter ett missförstånd mellan reportern och Lukas Duczko. Vi ber om ursäkt för detta.

Läs mer