Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Facebooks bokslut avslöjar: Betalar bara 2,5 miljoner i skatt i Sverige

Artikel bild
Foto: TT/AP Photo/Steven Senne

Facebook är extremt lönsamt och har på kort tid blivit ett av de största företagen på den svenska annonsmarknaden. Samtidigt betalar bolaget knappt någon skatt i Sverige, enligt bokslutet.

Olle Aronsson

Olle Aronsson

olle@breakit.se

Medgrundare

Mark Zuckerbergs skapelse Facebook erövrar världen. Utöver själva Facebook äger bolaget också fotoappen Instagram och chattjänsten Whatsapp. En urstark dominant inom sociala medier, helt enkelt.

Det märks i Facebooks räkenskaper. Under 2016 gjorde bolaget en vinst på hisnande 10 miljarder dollar, motsvarande 84 miljarder kronor.

Ett exempel på en lönsam marknad för Facebook är, med hög sannolikhet, Sverige. Vi har tidigare rapporterat om att bolaget, baserat på hur många användare Facebook har i Sverige och snittintäkten per europeisk användare, bör ha ökat sina intäkter i Sverige till över en miljard under 2016.

Däremot betalar bolaget inte särskilt mycket skatt i Sverige. Eller närmare bestämt: Nästan inget skatt alls.

Enligt Facebook Sveriges färska bokslut betalade bolaget under 2016 bara 2,5 miljoner i bolagsskatt i Sverige, en liten ökning från 1,9 miljoner kronor året innan.

Utöver det betalar bolaget sociala avgifter för de 23 anställda i Sverige, och de anställda betalar sannolikt skatt på sina inkomster.

Frågan om var någonstans amerikanska techbolag ska betala skatt börjar bli allt mer infekterad i EU. Senast förra året meddelade EU-kommissionen att Apple har undgått skatt på ett otillåtet sätt under tio års tid i Europa, och att bolaget därför måste betala 123 miljarder kronor i extra skatt. 

Läs mer