Sara Wimmercranz sorgliga tips till kvinnor: Slå ihop er med män

Breakit - Sara Wimmercranz sorgliga tips till kvinnor: Slå ihop er med män

Sara Wimmercranz och Anna Omstedt deltog båda i Breakits panel i Almedalen. Foto: Henrik Huldschiner och Erik Wisterberg.

Jonas de Lange

Reporter

Backing Minds-grundaren har klara åsikter om vad som fattas i riskkapitalbranschen: Affärskritiskt mångfaldstänk.

Det är ett välkänt faktum i den svenska startupbranschen att en försvinnande liten andel av riskkapitalet går till kvinnor. Ungefär 10 procent av fjolårets investerade kapital gick till bolag med minst en kvinnlig medgrundare, enligt data som Breakit sammanställde vid årsskiftet.

Det var en viktig orsak till att Breakit och Almi under Almedalsveckan arrangerade ett samtal med rubriken “Hur får vi fler kvinnor i startupvärlden – och vem får riskkapital idag?”.

En av profilerna i panelen var Sara Wimmercranz, som driver riskkapitalbolaget Backing minds. Från scenen skickade hon ut ett sarkastiskt råd till publiken.

“Vill ni ha ett statistiskt säkerställt råd för att ha lättare att få in kapital. Ta med er en kille. Då ökar ni era chanser med 1000 procent”, sade hon.

Hennes bolag har specialiserat sig på att leta efter startups där andra investerare inte letar. Hon menar att den enklaste lösningen att minska snedfördelningen är att riskkapitalbolagen helt enkelt måste ändra sin modell.

“Det här kommer inte ändras innan vår bransch, alltså riskkapitalbranschen, förstår att det här är helt affärskritiskt. Det är inte ett rättviseproblem utan ett avkastningsproblem”, säger hon när Breakit pratar med henne efteråt.

Från scen fick hon frågan om kvinnor inte bara måste ta för sig mer. Ett stönande nej, var svaret, både från Sara Wimmercranz och panelkollegan Anna Omstedt, grundare av Meduniverse.

Anna Omstedt menar samtidigt att det behövs fler kvinnor på investerarsidan.

“Det är många kvinnor som börjar ta höga positioner med feta löner och kan lägga det på startups. Vi behöver fler affärsänglar som har 100.000–200.000 kronor de lägger på annat än sitt bankkonto”, säger hon.

Hon menar även att en viktig faktor är att kvinnor och män behandlas olika. Från scenen refererade hon bland annat till en studie som visat att män ofta ses som unga och lovande, medan kvinnor med samma kvalifikationer beskrivs som unga och oerfarna.

“När kvinnor väl söker kapital ska man som investerare vara medveten om att det är svårare för kvinnor att få det. De måste ha det på sin agenda att de också tittar på andra målgrupper och titta mer på sitt eget beteende. Har man bara investerat i män borde man ju i alla fall analysera varför det är så. Om det inte är så att man inte vill investera i kvinnor då”, säger Anna Omstedt.

Läs fler artiklar
LÄS MER