Per Bolund ger grönt ljus för större investeringar i svenska startups

Pensioner
Per Bolund ger grönt ljus för större investeringar i svenska startups

Finansmarknadsminister Per Bolund. Foto: TT.

Towe Boström

Reporter

Regeringen gör upp med Alliansen – öppnar upp för nya miljarder till techfonder.

Ett nytt förslag på regler för de statliga AP-fonderna, som förvaltar kapital för den allmänna pensionen, kan indirekt bli en riktigt jackpott för svenska techbolag. 

Det är de sex partierna (Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna) bakom pensionöverenskommelsen som står bakom förslaget om förändrade placeringsregler för fonderna. 

Tidigare har de statliga AP-fonderna bara fått investera fem procent av sitt kapital i onoterade tillgångar där bland annat techfonder ingår. Nu föreslås en ny typ av begränsning som är betydligt mildare. Förändringen berör Första, Andra, Tredje och Fjärde AP-fonden.

Enligt förslaget får högst 40 procent av AP-fondernas kapital vara investerade i så kallade illikvida tillgångar (förenklat tillgångar utanför börsen). Det innebär att en betydligt större del av kapitalet kan allokeras till exempelvis techfonder som drivs av svenska riskkapitalbolag som Northzone och Creandum.

Ambitionen är att de nya reglerna ska börja tillämpas under 2018.

"Över tid förändras placeringsmönster och därför behöver vi även se över Första–Fjärde AP-fondernas placeringsmandat" säger finansmarknadsminister Per Bolund i ett pressmeddelande. 

Läs fler artiklar
LÄS MER