Henrik Persson Ekdahl letar nya svenska techstjärnor till Optimizer

Henrik Persson Ekdahl letar nya svenska techstjärnor till Optimizer

FOTO: STEFAN LUNDELL

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

”I USA är det helt galet men här i Sverige är det fortfarande brist på kapital", säger serieentreprenören Henrik Persson Ekdahl som hittills har investerat i 20 startups.

Egentligen var det OS-simmare som Henrik Persson Ekdahl hade tänkt att bli.

”Jag siktade på OS i Sydney och tränade extremt mycket men konkurrensen var helt enkelt för tuff”, säger han.

I stället slog han in på en entreprenörsbana efter studier i USA och England. Det var i England han fick idén till sitt första framgångsrika bolag, Park Trade Europe.

”Jag hade en svenskregistrerad bil när jag bodde i England och noterade att ingen brydde sig om att driva in de p-böter som jag fick på bilen med jämna mellanrum”, säger Henrik Persson Ekdahl.

När han kom hem till Sverige igen ringde han Trafikverket och frågade hur svenska myndigheter hanterade p-böter för utlandsregistrerade bilar. Det visade sig att myndigheten varje år hade över 50.000 ärenden som ingen brydde sig om att driva in.

”Vi erbjöd oss att hjälpa till och så småningom fick vi möjligheten att jobba på uppdrag för olika kommuner. Runt 80 procent av alla vi kontaktade betalade till sist så det blev en väldigt framgångsrik verksamhet som vi också expanderade ut i Europa”, säger Henrik Persson Ekdahl.

Park Trade Europe finns kvar ännu idag men Henrik Persson lämnade som vd i januari 2004, sugen på att ge sig in i den då snabbt växande digitala spelindustrin.

Några månader senare drog han igång holdingbolaget Bestgames som han kopplade en rad varumärken till - alla med fokus på spel.

Verksamhten växte snabbt. I mars 2007 var bolaget moget för en listning på London-börsen.

”När vi noterat bolaget sålde jag mina aktier och inte långt därefter fick jag kontakt med Andre Lavold som också nyligen sålt sin andel i ett spelbolag, Nordicbet”, berättar Henrik Persson Ekdahl.

De två bestämde sig för att starta ännu ett spelbolag som fick namnet Betsafe. På bara några år lyckades de två bygga upp ett företag med en omsättning på 650 miljoner kronor. Våren 2011 lade börsnoterade Betsson ett bud värt över en halv miljard kronor.

Budet gick igenom.

Det innebar också att Henrik Persson Ekdahl blev vd för hela Betsson-koncernen under drygt ett år. Men i november 2012 bestämde han sig för att på heltid satsa på att bygga upp en egen portfölj med investeringar i startups.

Tillsammans med Mikael Harstad och Andre Lavold driver han idag riskkapitalbolaget Optimizer som på kort tid har blivit en av Sveriges mest aktiva techinvesterare.

”Vi gör en ny investering ungefär var sjätte vecka och tittar på ett tiotal bolag varje vecka. Pengarna vi investerar är våra egna och det gör att vi tar snabba beslut”, säger Henrik Persson Ekdahl.

Bolaget har representanter i Tel Aviv, San Francisco och London. Själv är Henrik Persson stationerad i spanska Marbella men reser också med jämna mellanrum till bolagets kontor på Malta.

Hittills har det blivit klart mest investeringar i nordiska startups, flest i Sverige. I portföljen finns 20 bolag, varav det senaste är Tinitell som har tagit fram en mobiltelefon för barn.

”Det är första gången som jag fått sälja in mig själv för att kunna investera i ett bolag. Annars brukar det alltid vara entreprenören som gör det jobbet. De (Tinitell) lanserar på allvar i höst och jag är övertygad om att potentialen är enorm”, säger Henrik Persson Ekdahl som avslöjar att Optimizer har investerat motsvarande 9 miljoner kronor i Tinitell.

Allt fler talar om en techbubbla håller på att pumpas upp i Sverige och att den snart kommer att spricka. Många har it-kraschen år 2000 i relativt färskt minne och oroas för en upprepning.

Men Henrik Persson Ekdahl ser inte den faran.

”I USA är det helt galet men här i Sverige är det fortfarande brist på kapital. De förslag vi får därifrån har helt galna värderingar. Men i Sverige upplever jag att det fortfarande finns bra investeringsmöjligheter”, säger han.

Hittills har Optimizer gjort investeringar på uppskattningsvis cirka 150 miljoner kronor. Enligt Henrik Persson Ekdahl har flesta av bolagen i portföljen har utvecklats positivt.

”Vi går in i bolagen när de är relativt nystartade men vi vill att de ska ha en fungerande produkt eller tjänst. Vår optimala investering är 5 miljoner kronor för 10–20 procent av aktierna. Sedan brukar det bli lika mycket till under resans gång”, säger han.

LÄS MER - HELA LISTAN PÅ OPTIMIZERS SVENSKA INVESTERINGAR

Läs fler artiklar
LÄS MER