Sök

Tuva Palm: Svenska techbolag har för lite av en sak – tech

Almedalen 2017

Tuva Palm, Kristina Lagerstedt, Alexander Wallin och Tomas Ohlson var fyra av gästerna på Serendipity Challenges mingelkväll i Almedalen. Foto: Jonas de Lange.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Sverige behöver fler galna investerare och mer programmering i skolan, menar gästerna på Serendipity challenges Almedalsmingel.

Årets almedalsvecka är i gång för fullt och Breakit är givetvis på plats. På tisdagskvällen träffade vi en rad techprofiler och entreprenörer på Serendipity challenges mingel i Visby för att få reda på hur techbranschen kommer att gå framåt och vad som saknas. I vanlig ordning var maskininlärning och artificiell intelligens på – nästan – allas läppar.

Tuva Palm, produktchef på Nordnet

Vad tror du blir nästa stora techrevolution?

”Det är olika typer av robotar. Det låter så klichéartat och alla säger det, men de bolag som idag kör på robotar gör det inte fullt ut. Vi skrapar fortfarande bara på ytan. Alla konsumenttjänster, som resebokning, inredning och klädköp, kommer få ett enormt stöd av robottekniken. Bland alla valmöjligheter behöver man någon som väljer åt en. Robotarna kommer ta ditt jobb i framtiden och mitt också”, säger Tuva Palm.

Vad är bäst – riskkapital eller organisk tillväxt?

”Det beror helt på i vilket läge man är. Om du är junior, har en briljant idé, energin och ett bra team, men inget kontaktnät eller kapital, är riskkapital bäst. Rätt investerare kan hjälpa dig att ta första stegen. Har du alla delar redan behöver du inte riskkapitalet. Vi på Nordnet ventures investerar men säger nej till nästan alla”.

Vad är det som brukar fattas i bolagen?

”Tech”.

Jaså?

”Ja, men det är ofta någon som har en bra idé och har gjort något lite halvdant som säger att de kan ta in en konsult för att bygga åt dem. Men tech måste in i kärnan. Du kan inte starta ett bolag utan en före detta ingenjör i ledningen.”

På tisdag har Breakit ett evenemang på temat hur vi får fler unicorns i Sverige, vad tror du är det viktigaste för att vi ska få fler sådana?

”Programmering redan från barnsben. Min dotter läser franska i skolan, varför ska hon lära sig det? Hon behöver ju kunna något bra introduktionsspråk inom programmering istället. Det är så man löser resursproblemet. Det är lite som den kommunala musikskolan som skapade Abba och Swedish house mafia. På samma sätt borde vi satsa på programmering”, säger Tuva Palm.

Kristina Lagerstedt, medgrundare och vd på DNA-analysbolaget 1928 diagnostics
 

Vad tror du blir nästa stora techrevolution?

"Det här med data låter lite uttjatat men jag tror verkligen att det nästa stora är att utnyttja all den data som finns nu, till exempel med hjälp av artificiell intelligens. Det bör nog angripas på flera olika sätt men vi kommer jobba med AI”, säger Kristina Lagerstedt.

Hennes bolag, 1928 diagnostics, har skapat en tjänst som ska kunna analysera bakterier för att minska överförbrukningen av antibiotika i vården.

”I vår bransch, medtech, har det länge varit svårt, bland annat på grund av patientsäkerhet. Det tar tid att vänja sig vid tanken att använda den här datan. När jag läste vetenskapsteori -97 pratade man med förskräckelse om tjänster som låter dig ta reda på vilka genetiska förändringar du har. Idag har det godkänts av amerikanska livsmedelsverket."

Vilken är er dröminvesterare, förutom de ni har?

"Vi söker någon med kunskap inom digital hälsa där vi arbetar med DNA-sekvensering, moln och sjukvård. Det är i princip ingen i Sverige som har den kompetensen nu men vi hoppas att det är annorlunda om två år när vi tar in nästa runda”, säger Kristina Lagerstedt.

Alexander Wallin, grundare av Sprinklebit

Vilka är era dröminvesterare?

”Gemene man, när vi noteras. Det är egentligen det vårt företag handlar om. Vi försöker få folk att bli en del av kapitalmarknaden. Hur ska man annars tjäna pengar när alla jobb effektiviseras bort? Om de kan äga en del av Sprinklebit och vi gör bra ifrån oss är det det bästa.”

Ett självklart svar alltså. Sprinklebit är en tjänst som ska göra det lättare för privatpersoner att ge sig in på aktiemarkanden, genom att först testa att handla med en låtsasvaluta. 

Vad håller dig vaken på nätterna just nu?

”Det är att vi jobbar med så många olika tidszoner. Vi jobbar med 16 olika banker över hela värden just nu, alla på olika marknader. Hittills har vi bara lanserat offentligt i Sverige”, säger Alexander Wallin.

Vad måste Sverige göra för att få fler unicorns?

”Bra fråga. Vi startade i USA med anställda i Sverige men växte snabbare i USA och andra länder. Jag tror att lite mer risk på högre nivå bland riskkapitalbolagen är det som behövs. Fler investeringar i 20-50 miljoner kronor-spannet. I USA kallas det för 'series A-crunch'. 

Tomas Ohlson, medgrundare och teknikchef på Trueflow

Vad blir den nästa stora teknikrevolutionen?

"Jag tror fortfarande att machine learning inte har nått den vanlighet det borde ha. Det är väldigt många som säger att de jobbar med maskininlärning men egentligen gör de inte riktigt det. De hittar på någon ful algoritm som man kanske kan kalla maskininlärning men egentligen är det mest heurestik”, säger han.

Vad håller dig vaken om nätterna?

”Oj, det är när man har löst en rad problem och tänker på om allt kommer hålla. Man är lite skadad i själen och tänker på att allt kan falla tillbaka.”

Tror du det är ett problem specifikt för teknikchefer?

"Lite så är det nog ja.”

Hur får vi fler unicorns i Sverige?

"Hela cykeln med att folk som är galna nog att hitta på en idé och lyckas med den, i sin tur kan få pengar och tro på en ännu galnare idé som någon annan har. Om det ekosystemet kan ta fler bolag till serie A-nivå så tror jag det är det som skapar unicornsen.”

Läs mer