Sök

Uppgifter: Deezer är intresserade av att köpa musiktjänsten Soundcloud

Soundcloud

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Svenskgrundade Soundcloud kan säljas till den franska Spotify-konkurrenten Deezer.

Soundcloud är ett bolag som har hittat en egen nisch i musikstreamingvärlden. Istället för att sälja prenumerationer på licensierad musik har Soundcloud blivit mer som ett "Youtube för ljud". På plattformen finns både låtmixar, musik kopplad till skivbolagsjättar och även podcasts.

Det har varit många turer fram och tillbaka i Soundcloud det senaste året. Bolaget har haft svårt att få fart på intäkterna och det har länge florerat uppgifter om att grundarna letar efter en exit. Hittills har bland annat Spotify och Google namngivits som potentiella tagare men någon affär har inte blivit av.

Nu uppges den franska musikstreamingsajten Deezer vara starkt angelägna om att lägga vantarna på Soundcloud, enligt källor till New York Post.

Det som ska tilltala Deezer är Soundclouds stora användarbas på 175 miljoner personer.

”Deezer gör en seriös satsning med detta. Det kommer att bli mycket konsolidering om du är Deezer eller Spotify. Soundclouds massiva användarbas hjälper dig att omvandlas till en mycket större spelare”, sade en källa med insyn.

Baserat på vad källorna uppger ska alltså även Spotify fortfarande vara en kandidat till att försöka ta över Soundcloud. Detsamma gäller för Apple och private equity-företaget KKR som nämns i artikeln.

Soundcloud grundades av svenskarna Alexander Ljung och Eric Wahlforss men har sitt säte i Berlin. I våras tog bolaget ett lån på över en halv miljard kronor. Kapitalet tillkom efter att man haft svårigheter med att genomföra en finansieringsrunda på 100 miljoner dollar. Bolaget ska idag vara värt 700 miljoner dollar.

Soundcloud, som för i år vill växa med 150 procent, redovisade en förlust på 51,2 miljoner euro för 2015.

Läs mer