Svenska Videofy tar in nya ägare för att kunna expandera globalt

Videofy
Svenska Videofy tar in nya ägare för att kunna expandera globalt

Här filmar Magnus Bergman Videofy-grundaren Robert Mellberg (i mitten) och affärsängeln Pandelis Eliopoulos. Foto: Sara Lindh.

Sara Lindmark

Reporter

Behöver världen ännu en videoapp? Det är Truecaller-investerarna Magnus Bergman och Pandelis Eliopoulos säkra på och går in med pengar i svenska Videofy.

Video i mobilen har varit en stark trend de senaste åren och Videofy är ett av alla företag som driver på utvecklingen. Det hela började som en webbaserade videotjänst för bloggare 2009 där fokus låg på kameran i datorn.

Men snart stod det klart att framtiden fanns i smartphonen och 2012 så bestämde sig medgrundaren och vd:n Robert Mellberg för att helt ändra inriktning på bolaget.

“Vi gjorde en total pivot utefter omvärldsanalysen att allt sker i mobilen. För att vara med framöver så kände vi att vi var tvungna att göra om bolaget på direkten och skapa en tjänst som inte bara tar hand om bloggare utan alla ungdomar. Det var en utmaning att få med ägarna och få dem att tro på idén, men vi har lyckats väldigt väl här i Sverige”, säger Robert Mellberg.

Till utseendet påminner appen en hel del om Instagrams videotjänst med en rad olika förskönande filter att lägga på. Det finns även flera olika redigeringsfunktioner och möjlighet att applicera musik, genom ett samarbete med Warner Music och Universal Music.

När allt är klart kan videon delas via bloggar och i andra sociala medier.

“Vi hjälper helt enkelt användarna att hitta en bättre dramaturgi i videon så att det känns mer som en förpackad upplevelse än ett rått klipp”, säger Robert Mellberg.

Teamet bakom Videofy, som består av sju personer, håller ständigt koll på vad som händer hos konkurrenterna. Det handlar framförallt om Snapchat, Vine, Vimeo, Instagram och Youtubes filmredigeringsverktyg.

“Vi ska hitta ett verktyg som är enklare och roligare att använda, det är skaparkulturen som vi fokuserar på. Det vi ser i dag är att vår redigeringsstudio där man gör sina videos är jätteomtyckt. Utmaningen är att förbättra den ännu mer under 2015”, säger Robert Mellberg.

Affärsidén är annonsförsäljning i appen. Förra året omsatte Videofy omkring 6 miljoner kronor. Innan årets slut är målet att gå med vinst. Appen används i dag av 20-25 procent av Sveriges alla tonåringar och har laddats ned 1,5 miljoner gånger. Av dem kategoriseras 250.000 personer som aktiva användare.

Under förra året etablerade sig Videofy i Norge. Nu ligger fokus på att lansera appen i ännu fler länder.

“Det räcker inte att bara finnas i Sverige och Norge, man måste hitta sin väg ut ur Skandinavien. I vintras insåg jag att vi måste ta in mer kapital och personer som har gjort den här typen av resor tidigare”, säger Robert Mellberg.

Han tog då kontakt med Magnus Bergman och Pandelis Eliopoulos som tidigt investerade i  svenska telefonboksappen Truecaller. Båda två nappade på affärsidén och går in som huvudfinansiärer i Videofy. Därmed struktureras ägarbilden om.

“Det är ingen dramatik bakom det, vi har goda relationer med de gamla ägarna. Många bolag som är i början av sin bana gör omstruktureringar. Det är ett tecken på att det som gjorts innan har varit tillräckligt intressant men sedan har det säkert också funnits utmaningar”, säger Pandelis Eliopoulos.

Hur mycket pengar det handlar om vill de inte säga men det rör sig om “några miljoner”. Även privatinvesterarna Gustaf Brandberg, Hokan Lejdstrand, Paul Källenius och Jacob Key investerar en mindre summa i videoappen.

“Vi såg en duktig entreprenör som har en affärsmodell som fungerar och som lyckats på sin hemmamarknad. Användarna är 'committade' till tjänsten och det finns förutsättningar att titta på hur man ska internationalisera bolaget”, säger Pandelis Eliopoulos.

Vad ser ni för hot mot bolaget?

“Det skulle väl vara att väldigt stora bolag gör en exakt likadan tjänst. Det är väl egentligen det som är risken i många projekt, att man måste komma upp snabbt och ha resurser för att snabbt ta marknadsandelar”, säger Robert Mellberg.

I nuläget finns Videofy bara för Ios men en version för Andorid ska släppas under sommaren.

Läs fler artiklar
LÄS MER