Christopher Brinkeborn Beselin startade Vietnams Amazon - nu går han i “Vietnams Avanza”

Endurance Capital VN Direct Vietnam
Christopher Brinkeborn Beselin startade Vietnams Amazon  - nu går han i “Vietnams Avanza”

Från vänster: Hoa Nguyen, partner, Johan De Geer, founding partner, Christopher Brinkeborn Beselin, founding partner, Phuong Vu, investment associate. Samtliga på Endurance Capital. FOTO: Ehrin Macksey

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Den svenske entreprenören Christopher Brinkeborn Beselin drog i gång Vietnams största e-handel Lazada. Nu har han startat en investeringsfond – och köpt in sig i landets största aktiemäklare.

För snart sex år klev en 28-årig svensk in på en jobbintervju med den legendariske e-handelsinvesteraren Oliver Samwer, på Kinneviks huvudkontor på Skeppsbron i Stockholm.

Det slutade med att Christopher Brinkeborn Beselin blev först anställd i den vietnamesiska delen av Lazada. Idag är bolaget landets klart största e-handelsföretag, och ägs av kinesiska Alibaba.

Christopher Brinkeborn Beselin jobbar sedan ett par år tillbaka inte kvar i bolaget – utan har startat om på nytt.

Hans nya baby är Endurance Capital, en så kallad aktivistfond som investerar i börsnoterade bolag i Vietnam.

“Marknaden för börsbolag i Vietnam har verkligen exploderat. För tio år sedan hade du kanske 30 bolag som var noterade, nu är det 1200. Det har ju varit ett kommunistiskt land men det har avreglerats, och det har skett en våg av privatiseringar”, säger den svenske investeraren.

Endurance är en sorts klon av den svenska aktivistinvesteraren Christer Gardells fond Cevian, som går in i ett fåtal börsnoterade företag med målet att ta en styrelseplats och påverka inriktningen.

Christopher Brinkeborn Beselin säger att Vietnam är perfekt för den sortens investerare, eftersom bolagen ofta är felvärderade och dåligt analyserade.

Han har hittills fått in 200 miljoner i kapital till fonden. Det insatta kapitalet växer med 25-30 procent vid varje kvartal, då fonden öppnar för insättningar.

“Det är rika privatpersoner och entreprenörer i Sverige, Tyskland och resten av Norden som har stoppat in pengar. Det är dels techentreprenörer men övervägande klassiska industrialister”, säger Endurance-grundaren.

Nu är han också redo att berätta om den första investeringen som Endurance Capital går ut med – i ett bolag som Christopher Brinkeborn Beselin beskriver som “Vietnams svar på Avanza”.

Bolaget heter VN Direct och grundades redan 2006 av den kvinnliga vietnamesiska entreprenören Pham Minh Huong, som tidigare arbetade på storbanken Citigroup.

Bolaget är landets största digitala aktiemäklare för privatpersoner, men den största delen av verksamheten består av klassiskt aktiemäkleri över telefon. Börsvärdet på VN Direct är cirka 1 miljard svenska kronor.

“Bolagets vision när de startade var att bygga en renodlad digital affär, men Vietnam var inte redo för det för tio år sedan så de fick anställa mänskliga aktiemäklare i stället. Nu ser vi en väldigt bra möjlighet att tillföra kunskap inom online, och hjälpa bolaget med att genomföra den strategi som de hade från början”, säger Christopher Brinkeborn Beselin.

Den svenske investeraren kliver nu också in i styrelsen i VN Direct.

Han berättar att aktiehandel i Vietnam är i sin linda, men att den sannolikt kommer att växa väldigt snabbt de närmaste åren.

“De vietnamesiska börserna befinner sig i början av ett kraftigt skifte. I takt med att börshandel och utländskt ägande nu avregleras växer intresset för publika investeringar i Vietnam med en enorm kraft, både från utländska och inhemska investerare. Därtill ger Vietnams snabbväxande medelklass, ökande frihandel och unga befolkning ytterligare bränsle för långsiktig vinsttillväxt i börsbolagen", säger Christopher Brinkeborn Beselin.

Läs fler artiklar
LÄS MER