Sök

Johan Staël von Holsteins nya startup berättar allt om ditt namn

Foto på Johan Staël von Holstein: TT

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Serieentreprenören Johan Staël von Holstein ger aldrig upp. Nu är han tillbaka med en ny satsning som har fått in riskkapital av bland andra Bingolotto-grundaren Gert Eklund. My name club är vad det låter som – en tjänst för alla som är intresserade av sitt namn.

När jag surfar in på My name club upptäcker jag att mitt namn ligger tvåa på listan över trendande klubbar. Det finns över 1.300 andra Sara från hela världen i “min” klubb.

Jag får reda på att mitt namn betyder prinsessa eller lady, var namnet kommer ifrån, att 58 procent av alla Saror älskar kaffe, att 100 procent av dem anser att hunden är människans bästa vän samt en rad annan fakta och kuriosa.

“Och man kan tävla mot andra med samma namn – om det är roligt att vara Sveriges snabbaste hundrameterslöpare av 5 miljoner kvinnor måste det vara fem gånger så roligt att vara den snabbaste Maria av 25 miljoner Maria”, säger grundaren Johan Staël von Holstein.

När vi ringer upp honom är han förvånad över att vi ens hört talas om My name club som han smugit igång som en pre-beta-version.

Idén uppstod redan julen 2007 i samband med att hans kompis med namn Caroline fick en vänförfrågan på Facebook från en annan Caroline vars vänlista enbart bestod av personer med likadant namn.

“Då messade jag henne och frågade vad hon höll på med och hon sa 'jag ska bli vän med alla Caroline i världen'. Då tänkte jag att där har jag min idé!”, säger Johan Staël von Holstein.

Han flyttade med familjen till Singapore 2009 efter att kassan i hans företagsinkubator Iqube tagit slut. Efter det startade han Mycube - en sajt som skulle ta död på internetmonopol som Google och Facebook.

Det projektet misslyckades dock och verksamheten lades ned i augusti 2012. Då tog Johan Staël von Holstein i stället tag i namnsajten som legat i träda ett tag. 

“Två gånger försökte jag lansera det i Asien men programmerarna var inte tillräckligt bra så det fungerade inte. När jag flyttade hem till Sverige så gav jag det ett femte och sista försök och nu har vi kommit ut”, Johan Staël von Holstein.

Att ge upp är med andra ord ingenting för Johan Staël von Holstein. Han säger att han drivs av en vilja att skapa och visa resultat – och ett visst hävdelsebehov.

“Man har inget val, det måste stå mat på bordet. Jag kommer aldrig att få ett jobb, jag sitter inte i några styrelser och jag får allt förre föreläsningar. Vad ska man göra? Det är bara att bita ihop”, säger Johan Staël von Holstein.

Det innebär också att det är femte gången som den Singapore-registrerade sajten får finansiering.

Dels har Johan Staël von Holstein gått in med egna pengar och i höstas investerade Bingo Lotto-grundaren Gert Eklund fem miljoner kronor i sajten. Nyligen tog My name club in ytterligare tio miljoner kronor på svenskt håll, men varifrån de pengarna kommer vill Johan  Staël von Holstein inte avslöja.

I dagsläget finns det en namnklubb för alla och innehåll för 3.000 namn vilket täcker 70 procent av jordens befolkning enligt Johan Staël von Holstein. Förutom att det är en rolig grej för alla namnentusiaster ser han många framtida användningsområden:

“Alla får ett nummer kopplat till sitt namn vilket gör att man får en sorts identitet. Det gör att man kan markera sina saker med det så om man tappar sin väska i Uzbekistan kan man på två sekunder hitta vem du är och hur de får tag på dig. Man kan också tjäna pengar på att sälja name branded products som halsband, ringar och graverade fickpluntor”.

Läs mer