Niklas Östberg andel värd en halv miljard när Delivery Hero börsnoteras

Niklas Östberg, vd för Delivery Hero. Foto: Pressbild.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Allt startade med utkörd pizza. I dag noteras Niklas Östbergs matbudsimperium på börsen i Tyskland.

De flesta av er har sett dem – cykelbuden med de stora rosa Foodora-väskorna på ryggen. I snabb takt cyklar de fram på Stockholms gator och levererar mat från restaurangerna hem till kundernas dörr. 

Konkurrensen är hård. I städer världen över rasar just nu bataljer mellan aktörer som Foodora och Uber Eats. 

En av de centrala spelarna är tyska Delivery Hero, grundat 2011 i Berlin. Sedan dess har bolaget etablerat sig i över 40 länder – inte sällan genom förvärv som i fallet med Foodora. 

Mitt i miljardcirkusen står svensken Niklas Östberg, som är vd för Delivery Hero. 

I mitten av 2000-talet grundade han Pizza.nu, som senare gick ihop med konkurrenten Onlinepizza. När Delivery Hero 2012 köpte upp Onlinepizza fick ägarna dela på en kvarts miljard. 

Det framstår i dag som småsmulor. 

Under fredagsmorgonen noterades Niklas Östbergs Delivery Hero på Frankfurt-börsen, i vad som är en av Tysklands största börsintroduktioner inom tech på flera år. 

Nu står det klart svart på vitt hur mycket den svenske pizzaentreprenören Niklas Östberg är god för. 

Enligt det nästan 600 sidor långa börsprospektet äger han 1.003.077 aktier i Delivery Hero. Men dessutom har Niklas Östberg via olika typer av optionsprogram rätt att teckna sig för ytterligare drygt 865.000 aktier – till kraftigt reducerat pris. Merparten av optionerna har ett lösenpris på 3,19 euro per aktie. När aktien på fredagsmorgonen började handlas på Frankfurt-börsen hamnade öppningskursen på 26,9 euro. Det är en uppgång med 5,5 procent. 

Det innebär att Niklas Östbergs aktier och optioner nu har ett marknadsvärde på nästan 450 miljoner kronor.

Läs mer