Martin Gren grundade Axis och blev miljardär – nu går han in i Lendify

Breakit - Martin Gren grundade Axis och blev miljardär – nu går han in i Lendify

Lendifys Erika Eliasson och Martin Gren. Foto:Press

Towe Boström

Reporter

En av Sveriges mest framgångsrika entreprenörer går in i fintechbolaget.

Dagen innan midsommar gick Lendify ut med nyheten om att peer to peer-lånebolaget tagit in 21 miljoner kronor genom en nyemission där en rad tidigare investerare gick in med kapital. 

I samtal med Breakit berättade då Erika Eliasson, chef för bolagets investerarrelationer, att själva syftet främst var att knyta en ny viktig strategisk ägare till sig. 

Lendify ville däremot inte avslöja detaljerna kring sin nya minoritetsägare – men det kan Breakit nu göra. 

Det är Axis-grundaren Martin Grens nystartade bolag GSB Investco AB, som är huvudägt av hans bolag Grenspecialisten, som gått in med 12,5 miljoner kronor i Lendify. 

Martin Gren var med och startade Axis på 80-talet, ett bolag som i dag är världsledande inom videoövervakning. För två år sedan såldes bolaget till japanska Canon för svindlande 24 miljarder kronor vilket innebar att Martin Gren kvalade in i den exklusiva skaran av svenska techmiljardärer.

GSB Investco, som grundades enbart för att investera i Lendify, äger nu 5 165 aktier i Lendify vilket motsvarar en ägarandel på 4,2 procent i bolaget.

Martin Gren, som äger 80 procent av GSB Investco, beskriver Lendify som ett spännande svenskt bolag. 

"Det är ett peer-to-peer utlåningsbolag som ska ha hög etik och moral när de förmedlar lån och ska inte göra det till utsatta grupper vilket är viktigt för oss, säger Martin Gren. 

Jens Ismunden är investeringsansvarig på GSB Investco. 

”Vi har fått erbjudandet av befintliga ägare att gå in vid det här tillfället och därför har vi tackat ja till det". 

Ismunden har en bakgrund inom Danske bank och har hjälpt Lendify med deras obligationer. 

Martin Grens investeringsstrategi via sitt ägarbolag Grenspeciliastens är att förvärva minoritetsposter i växande och lönsamma tillväxtbolag, primärt inom IT och life science. Han har exempelvis köpt aktier i börsbolagen Proact IT, Boule Diagnostics och Formpipe.

"Vi gör inga direkt investeringar i onoterat utan gör det genom fonder. GSB är huvudägt av Grenspecialisten, men har fler externa delägare i linje med denna strategi", säger Martin Gren. 

Under 2015 omsatte Grenspecialisten 1,4 miljarder kronor och visade ett resultat på 42 miljoner kronor. 

Martin Gren är inte den enda namnkunniga investeraren i Lendify. I ägarlistan finns också Avito-grundarna Filip Engelbert och Jonas Nordlander, affärsängeln Martin Wattin och Stadium-grundarna Ulf Eklöf och Bo Eklöf.

Läs fler artiklar
LÄS MER