Sök

Annonssamarbete med SEB

Glöm Sverige – hennes gravidapp ska nå 186 miljoner kineser

Bonnie Roupé ligger bakom gravidappen Bonzun. Foto: Press och Istock.

Christopher Lembke

Kommersiell redaktör

En potentiell marknad på 100 000 gravida eller 186 miljoner? Bonnie Roupé tvekade aldrig när när hon valde att lansera gravidappen Bonzun i Kina – trots alla “goda råd”.

Bonnie Roupé struntade i vad andra sa och drog igång i Kina. För det var en och annan som avrådde henne från att driva sin business i det stora landet i öst.

“Visst var det många som varnade mig för att det skulle bli svårt, för att inte säga omöjligt, att etablera sig i Kina. Jag kunde ju inte språket, förstod inte marknaden och allt var det var. Men jag triggas ju av sådant. Jag tyckte det var spännande, som ett vitt papper där jag kunde skapa vad jag ville.”

En viktig lärdom var att strunta i en hel del råd, konstaterar Bonnie Roupé.

“Till exempel var det många som sa till oss att vi absolut skulle försöka framställa oss som ett kinesiskt bolag, för annars skulle marknaden vara skeptisk. Det visade sig vara precis tvärtom. Det är en stor fördel att folk vet att vi är svenska. Vi ses fortfarande i stor utsträckning som det socialistiska paradiset i norr där alla är långa, starka och friska.”

Idén till appen Bonzun fick Bonnie Roupé när hon var gravid med sitt andra barn och fick havandeskapsförgiftning. Det tog rätt lång tid innan hon förstod att det var något farligt och sökte läkarvård.

“För oss här i väst är det bekvämt att ha en app där vi kan hitta information som är evidensbaserad och korrekt. I Kina kan det vara en livsnödvändighet”, säger hon.

Så föddes tanken bakom Bonzun som har funnits i fem år och lockat hundratusentals aktiva användare. Finansieringen har hittills aldrig kommit från riskkapitalister.

“Mina investerare har alltid varit, och är fortfarande, entreprenörer som gjort exit. Vi pratar samma språk, vet hur det är att brinna för något och deras erfarenheter kan vara värdefulla för mig. Jag har försökt pitcha för riskkapitalister också men det fungerar inte. Skulle jag köra det racet skulle jag behöva en översättare.”

Bolagsresan har onekligen haft sina dramatiska stunder. Delar av appen är till exempel utvecklad i Röda Kors-tält i Katmandu.

“När vi skulle bygga appen ville jag sprida risken och outsourcade därför IOS-varianten till Nepal, medan Android-appen byggdes av en kinesisk byrå. Mitt i allt skedde den stora jordbävningen i Katmandu. Men mina medarbetare tog med sin utrustning och fortsatte jobbet i tillfälliga tält. Det största problemet var väl strömmen, om ständigt bröts.”

Vad har då varit viktigast för att lyckas? Här är Bonnie Roupés tre råd:

  • Läs boken Lean Startup av Eric Ries. Jag får ofta höra att jag jobbar just så.
  • Prata med andra entreprenörer, inte tjänstemän. Andra entreprenörer kommer att ha en helt annan förståelse för dina drivkrafter och funderingar.
  • Underskatta inte dig själv bara för att alla andra gör det! Lita på din egen förmåga. Det finns en anledning till att din idé dök upp just i ditt huvud – och det är för att det är du som kan genomföra den.


Vill du läsa mer? På SEBs nyhetssajt Make it hittar du massor av inspiration, tips och råd, till exempel:


Det här är ett sponsrat inlägg som är en del av Breakits annonserbjudande. Inlägget kommer från SEB/Make it. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se.

Läs mer