Visa köper in sig i Klarna

Breakit - Visa köper in sig i Klarna

Den nyblivne bankdirektören Sebastian Siemiatkowski, vd och medgrundare av Klarna.

Erik Wisterberg

Reporter

Betalkortsjätten går in som ny ägare genom en nyemission. Nu ska samarbetet med Visa få fart på affärerna i USA.

Det uppger Bloomberg. Affären ska göras genom att Klarna, som nyss fick banktillstånd, ger ut nya aktier.

Att få in Visa som ägare kan bli en viktig pusselbit i Klarnas USA-satsning.

“Partnerskapet mellan Visa och Klarna är ett naturligt steg. Vi förstår båda konsumentkredit och värdet av konsumentfokus vid utvecklandet av innovativa betalningslösningar”, säger Sebastian Seimiatowski, vd för Klarna i ett pressmeddelande.

Hur mycket pengar som Visa går in med framgår inte. 

Jim McCarthy, chef för innovation och partnerskap på Visa, uppger att Klarna ska hjälpa bolaget att nå fler mobila e-handlare. 

"I en värld som är 'mobile first' behöver vi techbolag som partners. Vi ser dessa partnerskap som kärnan i vår tillväxt", säger han till Bloomberg.

Från Klarnas håll ser man Visa som en bra partner för att uppnå tillväxt på de marknader där kreditkort är mer populärt än faktura. Det gäller exempelvis marknader som Nederländerna, Storbritannien och inte minst USA – där Klarna gick in 2015.

Bolag som Paypal och Klarna har tidigare positionerat sig som ett alternativ till just kreditkort. Att Klarna nu får in Visa som delägare signalerar att strategin ändras till att istället försöka samarbeta.

"Vi har varit lite av fiender i det förflutna i termer av konkurrens och i sättet vi gick till marknaden", säger Michael Rouse, kommersiell chef på Klarna till Bloomberg. 

Varken Klarna eller Visa vill kommentera vilka nya produkter eller betalningssätt som kan komma att lanseras i framtiden. 

"Partnerskapet med Visa och våra kombinerade tillgångar kommer ge oss möjligheten att både stärka vår globala närvaro och vårt produktutbud. Vi är spända inför de möjligheter vi har tillsammans", säger Sebastian Seimiatowski i ett pressmeddelande. 

Detta är inte Visas första investering inom fintech. Bolaget är även sedan tidigare ägare i Izettle-konkurrenten Square, samt i Stripe.

I februari blev Klarnas köp av tyska Billpay klart. Det var en affär på cirka 650 miljoner kronor, men när den gjordes upp hade Klarna fortfarande inte finansieringen på plats.

Breakit kunde några veckor senare avslöja att Klarna gått ut till sina befintliga ägare med erbjudande att delta i en nyemission på drygt en halv miljard kronor.

När det nu avslöjas att betaljätten Visa genom en nyemission köper in sig i Klarna är det inte särskilt långsökt att tro att en del av dessa pengar kommer att finansiera köpet av Billpay.

Läs fler artiklar
LÄS MER