Googles rekordsmäll – får böta 23 miljarder kronor

Breakit - Googles rekordsmäll – får böta 23 miljarder kronor

AP Photo/Tsering Topgyal.

Finwire / Breakit

EU-kommissionen bötfäller Google med 2,42 miljarder euro, motsvarande 23,6 miljarder svenska kronor.

EU-kommissionen har nu kommit med sitt utslag i sin granskning av Google och bötfäller teknikjätten med rekordhöga 2,42 miljarder euro för att med sina sökträffar ha gynnat företagets egen shoppingtjänst. Det framgår av ett pressmeddelande.

Google driver tjänsten "Google shopping" som visar sponsrade sökresultat med produktpriser och länk till handlare. Enligt EU:s utredning har Google systematiskt favoriserat den egna tjänsten, på bekostnad av liknande konkurrerande tjänster.

EU-kommissionen har menat att Google kväver konkurrensen och hämmar framväxten av nya innovationer. Kommissionen har därför drivit två processer för att begränsa sökjättens makt.  

Google får även ett ultimatum att inom 90 dagar upphöra med sitt beteende eller riskera att få betala upp till 5 procent av den genomsnittliga omsättningen per dag hos moderbolaget Alphabet.

Google säger att man respekterar EU-kommissionens beslut idag men att man inte håller med. Företaget överväger därför att överklaga, skriver AFP på Twitter.

EU har sedan våren 2015 granskat teknikjättens sökträffar som anses gynna företagets egen shoppingtjänst. Det misstänks ha drabbat både konkurrenter och konsumenter.

Google utreds även för sitt agerande kring flera av sina andra tjänster och det aktuella beslutet kan komma att bli vägledande för utfallen i de andra fallen.

Ett företag som bryter mot EU:s konkurrensregler riskerar att få böta upp till 10 procent av sin årliga globala omsättning.

Läs fler artiklar
LÄS MER