Säljer sitt livsverk – och riktar en känga till unga entreprenörer

Breakit - Säljer sitt livsverk – och riktar en känga till unga entreprenörer

Gunilla von Platen. Foto: Press/Istockphoto/eyfoto

Towe Boström

Reporter

Efter 17 år säljer nu Gunilla von Platen sitt livsverk Xzakt Kundrelation till riskkapitalbolaget Altor.
Hon öppnar för nya investeringar i startups – men riktar en känga till entreprenörer.
"Om de inte tror på det själva och satsar sina pengar ska de inte tro att jag ska göra det".

I måndags stod det klart att Gunilla von Platen säljer sitt livsverk Xzakt Kundrelation till riskkapitalbolaget Altor.

Altor äger sedan tidigare callcenterföretaget Transcom som nu blir systerföretag till Xzakt.

"Det känns helt fantastiskt, det är en dröm som gått i uppfyllelse. De här bolagen är en perfect match", säger Gunilla von Platen. 

Gunilla von Platen grundade Xzakt för 17 år sedan, när hon själv var 28 år, och under förra året omsatte bolaget närmare 100 miljoner kronor. 

Hur mycket pengar försäljningen inbringar vill hon inte avslöja.

Gunilla von Platen planerar nu att fortsätta arbeta med och investera i det nya gemensamma bolaget. Samtidigt öppnar hon upp för fler investeringar i startups om rätt bolag dyker upp. 

"Då är jag alltid intresserad, absolut". 

Gunilla von Platen kontaktas regelbundet av entreprenörer som vill att hon ska investera – men hon blir sällan imponerad.

"Det är inte så mycket som är något att ha". 

Hon pekar på att många yngre personer, främst killar, kommer med en idé eller app och sedan tror att det bara är att tuta och köra. 

"Alla är fintechbolag och tänker att nu är jag värd hur många miljoner som helst. De har inte en enda krona i intäkter och inga kunder. Många har fel syn på hur det är på marknaden just nu", säger Gunilla von Platen. 

Hon menar att det främst är människorna bakom bolagen som intresserar henne, vad de har för bakgrund och huruvida de själva brinner för idén. 

"Kommer de precis som jag att ge blod svett och tårar? Kommer de att satsa sina egna surt förvärvade pengar eller tror de bara att jag ska riskerara allt och de inte göra det?". 

Gunilla von Platen har en bakgrund som investerare i Draknästet och har även tidigare investerat via K-Invest som bland annat är delägare i klädkedjan Dagmar och Bemz som tillverkar textiler.    

Hon har även genomfört en rad fastighetsinvesteringar, bland annat i Filmstaden i Solna. Under 2015 gick hon in som delägare i startupen Pensionera men där är hon inte längre delägare.

När det kommer till andra former av investeringar är Gunilla von Platen öppen för det mesta – så länge du är beredd att springa den extra milen. 

"Sedan kan det faktiskt vara inom precis vilket område som helst, självklart förutom droger och alkohol och sådana saker".

Läs fler artiklar
LÄS MER