Vill du synas på cirkus Almedalen – ta med dig en stor elefant!

Breakit - Vill du synas på cirkus Almedalen – ta med dig en stor elefant!

Viggo Cavling har samlat på sig 7.000 visitkort.

Viggo Cavling

Krönikör

Breakits krönikör Viggo Cavling kovänder om Almedalen – och ger dig sina bästa tips.

Almedalsveckan närmar sig. Förra året vid denna tid skrev jag en krönika på denna plats om att det bästa vore att stanna hemma. I år har jag ändrat mig och kommer att åka.

Bakgrunden är självfallet att jag får betalt för att åka. Flera av mina uppdragsgivare vill att jag ska vara på plats och när någon viftar med checkhäftet så hoppar jag på tåget. Så är det i konsultvärlden och det är tack vare den som jag även kan verka som startup-entreprenör.

Almedalen har under mina år i branschen gått från att vara en oplöjd åker till att bli ett högeffektivt jordbruk. Varje sektor har sin lilla täppa och varje aktör sina källor och växtslag. I år kör exempelvis Breakit med egen hage.

En gång i tiden kunde en liten tunn planta, typ Gudrun Schyman eller Riksteatern, växa sig stor under politikerveckan, men dessa huggskott, läs sedelbränning och Kulturpartiet, är numera effektivt bortresande. I Almedalen gäller numera samma lagar som i övriga näringslivet: störst går först och hörs mest.

Vill du synas på cirkus Almedalen? Ta då med dig en stor elefant. Länge var Göran Persson en som funkade utmärkt. Men han skulle inte få huvudvändningar i frukostmatsalen på Clarion Hotel Wisby. Macron och Obama skulle fått alla i Almedalen att resa sig upp, men eftersom de inte lär besöka ön i år kommer det bli en fruktansvärd kakofoni. Vi kommer se hundratals konstiga utspel, långa rapporter, trötta pressmeddelande och förvirrade debattartiklar.

Mitt råd till alla som försöker få ut ett budskap i Almedalen är lägg ner. Ägna istället tiden åt att mingla. Checka in på Vinäger vid 10 och gå hem vid 19. Kör varannan vatten och bjud in hög och låg.

Arrangera inga egna seminarium. Gå istället på andras och räck upp handen och ställ en fråga. Skicka inte ut egna pressmeddelanden eller rapporter – reagera istället på andras. Ring inte upp Niklas Svensson på Expressen eller Stefan Lundell på Breakit. Det ringer konstant i deras telefoner. Ring istället upp praktikanterna på Expressen och Breakit. De kommer att bli överlyckliga att någon vet att de är vid liv. Tänk att du är en parasit, genom att klamra dig fast vid en blåval kan du få åka snålskjuts.

En annan viktig läxa inför Almedalen: Ta med många visitkort i papper. Flyers och andra större pappersmassor är slöseri med skog. Visitkort är så små och uppfattas som viktiga att spara. Spara även andras visitkort. Jag har under mina år i branschen fått ihop 7000 stycken och samtliga är registrerade på mitt mailchimp-konto.

I år kommer jag att vara på plats från söndag natt och så länge jag orkar. Jag kommer att skriva dagliga mingelrapporter här i Breakit och självfallet kommer jag att fokusera på vimmel, skvaller och rykten. Typ att jag igår förmiddag på Gretas på Haymarket såg Klarnas VD Sebastian “Jag-ska-snart-bli-bank” Siemiatkowski bli intervjuad. Jag försökte tjuvlyssna, men tyvärr vågade jag inte gå tillräckligt nära. Det sista kommer inte hända i Almedalen.

I nästa inför Almedalenkrönika kommer jag att berätta hur du kommer in på rätt mingel.

Läs fler artiklar
LÄS MER