Beviset: Cristina Stenbeck in i Spotifys styrelse – Sean Parker ut

SpotifyStreaming

Cristina Stenbeck och Sean Parker. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman samt Jordan Strauss.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Här är steamingjättens nya stjärnlag.

This article is also available in english.

Efter en tids rykten kan Breakit nu med säkerhet slå fast följande. Cristina Stenbeck, storägare och tidigare styrelseordförande i Kinnevik, kliver in i Spotifys styrelse.

Det framgår av ett dokument som Spotifys moderbolag har lämnat till den Luxemburgska motsvarigheten till Bolagsverket. 

Där framgår också att Sean Parker, den färgstarke Napster-grundaren som tidigt investerade i Spotify, och en av Europas tyngsta affärsänglar, Klaus Hommels avgår från sina styrelseposter i Spotify.

Uttdrag från The Luxembourg Trade and Companies Register.

Förutom Cristina Stenbeck berikas Spotifys styrelse med tre nya namn: 

• Tom Staggs, tidigare toppchef på mediejätten Disney.

• Padmasree Warrior, vd för den kinesiska elbilsstartupen NIO. 

• Shishir Mehrotra, tidigare hög chef inom Youtube, som driver den egna startupen Krypton. 

Därmed slipper Spotify att ha en styrelse som består av 100 procent män. Ommöbleringen betyder att två kvinnor och sju män sitter i streamingjättens styrelse.

På deras agenda står sannolikt tre saker: fortsatt hög tillväxt, en omsvängning mot lönsamhet och förberedelser för den stundande börsnoteringen. 

Breakit söker Cristina Stenbeck för en kommentar.

FAKTA: Spotifys nya styrelse

Vilka är personerna som ska lotsa Spotify mot börsen? Här Breakits snabbguide en snabbguide till den ganska färgstarka skaran individer.

Cristina Stenbeck (NY): Arvtagerskan med järnkoll

Hennes pappa styrde om Kinnevik från industri till medier och telekom. Sedan Cristina Stenbeck blott 24 år gammal tog över efter Jan Stenbecks död 2002 har hon framgångsrikt navigerat bolaget mot e-handel och techinvesteringar.

2016 klev hon ned från ordförandeposten.

"Efter så lång tid på ett jobb, som jag inte sökte, känner jag att det finns bättre sätt att använda mina förmågor. Innan jag fyller 40 vill jag ägna mig mer åt det jag är bäst på”, sade Cristina Stenbeck till Breakit.

För Spotify är en strateg av hennes kaliber, med ett tungt nätverk, en mycket värdefull tillgång. 

Tom Staggs (NY): Disney-avhopparen

Efter bara ett år som operativ chef för mediejätten Disney – hem för såväl Elsa & Anna (Frost) som Kalle Anka – lämnade Tom Staggs plötsligt bolaget 2016. Orsaken: Han fick inte garantier om att få ersätta vd:n och styrelseordföranden Bob Iger när han avgår.

Sedan dess har Staggs förekommit i spekulationerna om vem som ska bli Ubers vd Travis Kalanicks närmaste toppchef.

Staggs karriär på Disney inleddes 1990. Han var en nyckelperson vid förvärven av Pixar och Marvel Entertainment.

Padmasree Warrior (NY): Elbilsdrottningen

Efter en karriär inom Cisco, där hon bland annat var teknik- och strategichef, valde Padmasree Warrior att hoppa på vd-jobbet för den kinesiska startupen NIO. Bolaget utvecklar självkörande elektriska bilar. Hon sitter även i styrelsen för Microsoft.

Padmasree Warrior är uppvuxen i Indien, har en stor följarskara i sociala medier och agerar mentor åt andra kvinnor inom tech.

"Som ledare är jag passionerad kring teknologi, entreprenörskap och globala affärer. Jag är är outtröttlig talesperson för kvinnor inom tech", skriver hon själv på Linkedin.

Shishir Mehrotra (NY): Youtube-toppen som utmanar Microsoft

Efter många år inom Google, varav de sista som produktchef för videogiganten Youtube, valde Shishir Mehrotra 2014 att hoppa av för att gå sin egen väg.

Sedan dess har han jobbat med den egna startupen Krypton. Ganska lite är känt om den, förutom att den enligt Bloomberg är värderad till 400 miljoner dollar. Enligt Business Insider bygger Krypton en mobil utmanare till Microsoft Office.

Tidigare toppar från Google brukar generellt vara hett villebråd för andra techbolag. För Spotify skulle Shishir Mehrotra även kunna vara värdefull i arbetet med att få fart på streamingjättens floppstämplade satsning på rörlig bild.

Ted Sarandos (2016): Guldkalven från Netflix

Ted Sarandos (mannen till höger på bilden, som blir omfamnad av skådisen Jeff Garlin) är en av nyckelpersonerna bakom bygget av Netflix. Som innehållschef har Ted Sarandos varit med och skapat det originalinnehåll som gjort streamingtjänsten till en global storspelare.

"House of Cards", "Orange is the new black" och "Making a murderer" är några av produktionerna som bidragit till att Netflix nu (siffror för första kvartalet 2017) har 94 miljoner betalande abonnenter – och massiv tillväxt med lönsamhet.

Det senare är något som Spotify desperat behöver om börsnoteringen ska bli en långsiktig framgång.

Pär-Jörgen Pärson: Investeraren som såg potentialen

När Daniel Ek och Martin Lorentzon skulle sälja in sin vision om all världens musik i en enda tjänst till riskkapitalister fick de nobben av många tunga spelare.

En som tände på alla cylindrar var Pär-Jörgen Pärson på Northzone.

"Jag blev helt tagen, det var en fantastisk produkt. Den hade precis det jag alltid söker som investerare, en produkt som verkligen löser en viktig uppgift för användaren och dessutom adresserar en riktigt stor marknad", berättade Pär-Jörgen Pärson.

Han åkte själv runt i Europa för att försöka få ihop ett konsortium som kunde gå in med kapital.

I dag är Northzones (en av Spotifys största ägare) initiala investering på 250 miljoner kronor värd åtskilliga miljarder.

Daniel Ek och Martin Lorentzon

Uppdelningen mellan de två Spotify-grundarna var länge att Daniel Ek var vd medan Martin Lorentzon var styrelseordförande. Men i slutet av 2016 avslöjade Affärsvärlden att Martin Lorentzon fick kliva åt sidan inför börsnoteringen.

Numera är det Daniel Ek som svingar ordförandeklubban i Spotify, medan Martin Lorentzon har titeln vice ordförande.

Sean Parker (LÄMNAR): Nätpiraten som blev techinvesterare

Som sjuåring lärde han sig att programmera på en Atari. Blott 15 år gammal grundade Sean Parker fildelningssajten Napster – en av tjänsterna som höll på att skjuta musikindustrin i sank i början av 2000-talet.

Sean Parker blev tidigt rådgivare till Facebook-grundaren Mark Zuckerberg och blev det sociala nätverkets första ordförande.

2010 klev han in som investerare, enligt Techcrunch den första amerikanska, i Spotify. Han har sedan dess suttit i styrelsen, och spelade enligt flera källor en viktigt roll i skivbolagsförhandlingarna inför Spotifys USA-lansering.

Parker syns stundtals i Stockholm, på möten med Spotifys partners.

Klaus Hommels (LÄMNAR): Superängeln från Zurich

"Jag har lång erfarenhet av att hitta affärsmodeller som ändrar spelreglerna i olika industrier. Spotify är ett av de få europeiska bolag som har den potentialen i dag. Därför är det naturligt för mig att investera i och engagera mig i Spotify", sade Klaus Hommels när han 2009 investerade i Spotify.

Han är grundare och vd för investeringsbolaget Lakestar, och är en av de ledande europeiska investerarna i startupbolags tidiga faser.

Klaus Hommels tycks ha utvecklat en fäbless för svenska bolag. Förutom Spotify har han investerat i King.com, Tictail och Klarna. I det senare bolaget har han också suttit i styrelsen.

Tillhör troligen den skara av tidiga investerare som ser fram emot att hämta in vinningen när Spotify går till börsen.

Foto: Annika af Klercker/SvD, Magnus Hjalmarson Neideman/SvD, Evan Agostini/Invision/AP samt pressbilder. 

Läs mer