Sök

Bli mingelexpert i sommar – så hanterar du 5 jobbiga scenarion

MingelFörsta intryckSommarmingel

Angela Ahola är doktor i psykologi. Foto: Jan Röhlander.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Att nätverka och skapa kontakter på affärsminglet kan vara enklare sagt än gjort. Här är Angela Aholas bästa tips för hur du lyckas.

Almedalsveckan i Visby drar igång denna helg och för alla som är på plats innebär det mingel, möten och rosévin. Men vad ska vi egentligen tala om förutom det uttjatade vädret? Och hur glider man ur en konversation utan att verka dryg?

Angela Ahola är doktor i psykologi och expert inom förtroende och första intryck. Hon ger tips och råd på hur du hanterar följande scenarion:

1. Vad sjutton ska vi prata om?

Du har laddat batterierna för en helkväll av nätverkande och samlat mod för att gå fram till den där investeraren. Men hur bryter du egentligen isen förutom att fälla en torr väderkommentar? Expertens tips är att titta dig runt och ta fasta på blomvasen eller buffébordet.

Angela Ahola: “Då kan du använda det som utgångspunkt genom att exempelvis säga “Den där rödbetssalladen var verkligen god, har du testat den?” Eller om någon nyss har hållit ett tal kan du säga: “Så rolig hon var på scen. Jag ska snart hålla tal på ett bröllop men det är så svårt att få det lättsamt. Har du något knep?” På så sätt knyter du an till det som händer, berättar något kort och personligt samt bollar vidare med någon typ av fråga. Det är nonsensprat men en liten dörröppnare och trevligt lull-lull."

2. Hur gör jag en snygg exit?

Den eviga frågan för den som inte har ork, lust eller tid att stanna kvar så länge på ett party. Vad säger man till värden utan att hen ska få intrycket av att du haft tråkigt?

Angela Ahola: “Mitt tips är att förvarna om att du kommer att behöva avvika tidigt för att du exempelvis ska upp tidigt nästa morgon. På så sätt förväntar sig ingen att du ska stanna hela kvällen och ingen blir besviken. Tvärtom blir värden eller värdinnan bara extra glad, för trots att du har så mycket att göra tog du dig tid att kika förbi en halvtimme.”

3. Hur lämnar jag konversationen snabbt och snyggt?

Ibland hamnar man i konversationer där den andra personen är totalt ointresserad av att prata eller knappt ställer följdfrågor. Klockan kanske tickar och du vill hinna vidare – utan att förnärma personen mittemot.

Angela Ahola: “Ett snyggt och enkelt sätt att lämna konversationen kan vara att le, kanske ta i hand och säga “Det var kul att träffas, men nu måste jag mingla vidare, vet du var damernas/herrarnas ligger?” Detta hör ju till minglets spelregler och så länge man sänder positiva signaler och gör det på ett schysst sätt så tar inte folk illa upp.”

4. Hjälp, nu blev jag dissad!

Ibland kan det vara du som känner dig som femte hjulet då den du pratar med plötsligt börjar prata med någon annan. Samtalet avbryts och du blir inte presenterad för den nya personen. Ska du försöka komma in i det nya samtalet som uppstår, eller gå därifrån?

Angela Ahola: “Låt oss hjälpas åt så att ingen känner sig utanför och bortvald. Märker du ändå att de andra är ointresserade av dig och att du inte inkluderas i samtalet, hälsa, tacka och gå vidare, hellre än att bara smyga därifrån. Om det istället är du som är den vars bekant dyker upp är det din uppgift att bjuda in till samtalet. Presentera personerna för varandra eller avrunda åtminstone det första samtalet på ett trevligt sätt.

5. Hur bryter jag mig in i ett samtal?

Du kliver in i ett rum och är redo att prata med intressanta människor. Men vad händer när alla redan är uppdelade i klungor och står med ryggarna vända åt ditt håll?

Angela Ahola: “Det handlar om att ta mod till sig. Le och sträck fram handen för att presentera dig. Sannolikheten är stor att du kommer få ett välkomnande leende tillbaka. Försök flika in en fråga eller hitta på en orsak till att gå fram: "jag har hört att du också känner NN".

*****

Det avgörs inom sekunder – så gör du ett bra första intryck:

# Klä dig efter sammanhang

Respektera situationen och visa uppskattning genom att vara ändamålsenligt klädd. Det är skillnad på ett mingel som Breakit ordnar i Almedalen och ett bröllop.

# Ditt ansiktsuttryck

Om en människa i en klunga ser sur ut kommer våra blickar automatiskt att dras dit. Det är viktigt att se glad och trevlig ut för att andra ska uppfatta dig just så.

# Använd öppna gester

Tänk på att ha en rak hållning och använd öppna gester. Vänder du handflatan uppåt är det en undergiven och icke-hotfull gest och signalerar att du inte har något att dölja.

# Glöm inte att spegla dig

Vi gillar människor som påminner om oss själva när det gäller såväl åsikter och intressen som mimik. Ställ några frågor och försök hitta en gemensam nämnare.

# Skaka hand och se personen

Med ögonkontakt och ett bra handslag inger du ett förtroende. Enligt den psykologiska vetenskapen definieras ett bra handslag som fast, varmt och torrt. Undvik att “vrida till det” så att din handrygg hamnar uppåt – det kan tolkas som dominans.

Läs mer