Sök

Efter turbulensen: nu avgår Ubers grundare och vd

UberSkandalerna på Uber

Foto: Evan Agostini/AP/TT

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Travis Kalanick avbryter sin tjänstledighet och bestämmer sig istället för att lämna sin post helt, rapporterar amerikanska medier.

Under årets första halvår har taxiappen Uber hamnat i en omfattande sexismskandal. Bolaget har anklagats för att ha en kvinnodiskriminerande kultur och att inget gjorts när anställda har rapporterat om sexuella trakasserier till ledningen.

Flera huvuden har redan rullat till följd av anklagelserna. Bland annat fick toppchefen Emil Michael lämna sitt uppdrag och så även styrelseledamoten David Bonderman.

Bolagets vd och medgrundare Travis Kalanick har stått mitt i stormen en längre tid. Han bestämde sig förra veckan för att “ta en timeout”.

Beslutet kom kort efter att Travis Kalanicks mor omkommit i en båtolycka.

Nu rapporterar New York Times att han lämnat sitt uppdrag helt och hållet.

“Jag älskar Uber mer än något annat i världen och i det här svåra skedet av mitt liv har jag accepterat investerarnas önskan om att jag stiger åt sidan så att Uber kan återgå till att byggas upp istället för att distraheras av ännu en dust”, säger Travis Kalanick i ett utlåtande.

Enligt tidningen ska han ha lämnat på begäran av fem av bolagets investerare. Bland investerarna som krävt hans avgång är storägaren Benchmark capital och superängeln Chris Saccas riskkapitalbolag Lowercase capital. Totalt har de fem ägarna ungefär 40 procent av rösterna i Uber.

Travis Kalanick kommer dock att sitta kvar i bolagets styrelse och sitter fortfarande med en majoritet av rösterna i bolaget, enligt New York Times.

Bolaget har hittills tagit in ungefär 11 miljarder dollar – motsvarande 97 miljarder kronor i riskkapital, räknat med dagens växelkurs. Bolaget värderades senast till ungefär 70 miljarder dollar – motsvarande 614 miljarder kronor. För jämförelse värderas den svenska klädjätten H&M till 355 miljarder kronor.

Läs mer