Blocket och Byt Bil backar – Konkurrensverket lägger ner sin utredning

Breakit - Blocket och Byt Bil backar – Konkurrensverket lägger ner sin utredning

Pressbild.

Towe Boström

Reporter

Irriterade bilhandlare anmälde Blockets annonsmodell till Konkurrensverket som inledde en granskning. Nu avslutas utredningen efter att annonsjätten backat.

Allting började med att Konkurrensverket fick in anonyma klagomål mot Blocket i slutet av 2015. För att kunna annonsera på Blocket var bilhandlare nämligen även tvungna att annonsera hos systerbolaget Byt Bil, som liksom Blocket, ägs av Schibsted. Ett krav som gör att Blocket missbrukar sin dominerande ställning, enligt de bilhandlare som valde att anmäla. 

Under förra veckan meddelade Konkurrensverket att man nu inte kommer att utreda saken vidare – eftersom Blocket och Byt Bil själva valt att backa.

Det var i mars som de informerade myndigheten om att de genomför ett internt arbete för att ta fram en ny strategi för bilannonser. 

I den nya affärsmodellen ska det vara möjligt att köpa en grundprodukt där annonsering på Blocket ingår och Byt Bil fungerar som en tilläggstjänst. Den nya planen förväntas sjösättas senare i år, och kunderna ska ha informerats under förra månaden. 

Med anledning av beskedet avslutas utredningen, men Konkurrensverket poängterar i ett utlåtande att beslutet inte innebär att myndigheten gjort ett ställningstagande i frågan. 

Under 2015 visade Blocket upp en omsättning på knappt 869 miljoner kronor, och Byt Bil en omsättning på närmare 86 miljoner kronor.   

Läs fler artiklar
LÄS MER