MTGx-chefen om nya spelaffären: Kan hjälpa oss att hitta nästa King

MTGx
MTGx-chefen om nya spelaffären: Kan hjälpa oss att hitta nästa King

Arnd Benninghoff, vd på MTGx.

Jonas de Lange

Reporter

Förvärvet av Kongregate öppnar för fler förvärv, berättar Arnd Benninghoff, vd på MTGx, för Breakit.

På tisdagmorgonen meddelade mediekoncernen MTG att man pungat ut närmare en halv miljard kronor för att köpa spelförläggaren Kongregate.

San Francisco-bolaget har över 14 miljoner aktiva användare i månaden och har över 100.000 spel på sin sajt.

Spelbolaget kommer ingå under affärsområdet MTGx. Där finns även spelfestivalen Dreamhack och världens största e-sportliga ESL – två av MTG:s stora satsningar de senaste åren.

“Det har alltid varit en del av vår plan att bygga en stark spelaffär där vi kan kombinera bra immaterialrättigheter med starka förläggare. Kongregate är en jättebra förläggare som har en jättebra relation med appstore”, säger Arnd Benninghoff, vd på MTGx.

Förutom att Kongregate är ett lönsamt företag som kommer att bidra till koncernen menar Arnd Benninghoff att det även finns en annan viktig, strategisk faktor med köpet.

“Kongregate jobbar direkt med indieutvecklare. Vi kan nu använda Kongregate för marknadsinsikter och hitta nästa spel med enorm tillväxt som vi kan köpa upp”, säger han.

Så det här är ett led i att hitta nästa King eller Rovio?

“Ja, delvis. Man kan klara sig ganska bra om man har ett spel på topp 100-listan i Appstore. Vi har köpt upp Kongregate för att få tillgång till fler studios i storleken 5-50 personer. Sedan har vi ett separat spår där vi har gått igenom över 200 bolag och försöker sila ut de med allra störst potential”, säger Arnd Benninghoff.

Kongregate verkar som ett lite udda förvärv med tanke på ert tidigare fokus på e-sport?

“Vi är inte bara fokuserade på e-sport och hardcore-spel utan även casual-spel (Enklare spel som oftast spelas i mobilen. Till casual-spel räknas spel som Candy crush och Angry birds reds. anm.). Vi har även köpt mobilspelbolaget Innogames”, påpekar Arnd Benninghoff.

Det var i höstas som MTG blev storägare i den tyska spelstudion Innogames.

Läs fler artiklar
LÄS MER