Uppsala-bolag säljs för 5 miljarder – ny ägare till Flygresor.se

Etraveli
Uppsala-bolag säljs för 5 miljarder – ny ägare till Flygresor.se

Mathias Hedlund, vd Etraveli.

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

"Nu kan vi växa ännu snabbare utomlands"

Det är ägarbolaget bakom kända varumärken som Flygresor.se, Seat24, Flygvaruhuset och Travelfinder som nu säljs till riskkapitaljätten CVC. Etraveli heter företaget som värderas till hela 4.950 miljoner kronor (508 miljoner euro) i affären.

Huvudägare i Etraveli är tyska mediajätten ProSieben men bolaget har sina rötter i Uppsala. För 17 år sedan grundades där resesajten Seat24 som snabbt blev en kommersiell framgång. 2007 slogs Seat24 samman med Svenska Resegruppen och tre år senare köpte riskkapitalbolaget Segulah majoriteten av aktierna. Då kom också Mathias Hedlund in i bolaget. Han jobbade då som operativ chef för betalbolaget Klarna men blev 2014 vd för hela Etraveli.

Idag omsätter Etraveli närmare 2 miljarder kronor och gjorde förra året ett rörelseresultat före avskrivningar och skatt (Ebitda) på nästan 350 miljoner kronor.

”Jag kan inte kommentera resultatet men verksamheten är mycket lönsam och det avspeglar sig också i priset på bolaget”, säger Mathias Hedlund och fortsätter:

”Med våra nya ägare kommer vi att kunna växa ännu snabbare utomlands”.

Etraveli är en av Sveriges största techsuccér på senare år men bolaget har för det mesta gått under medias radar. Viss uppmärksamhet blev det dock när det svenska riskkapitalbolaget Segulah sålde bolaget till ProSieben i oktober 2015. Då låg priset på 2,2 miljarder kronor men nu har alltså prislappen växt till nästan 5 miljader kronor. Bakom värdeökningen ligger främst en kraftig tillväxt för bolaget som skett med god lönsamhet. 

Sedan ProSieben som ägare 2015 så har man expanderat kraftigt utanför Norden. Under varumärket Gotogate har bolaget växt i bland annat England, Tyskland och Frankrike.

”Vi är idag nummer tre i Europa men växer klart snabbare än våra konkurrenter och har bättre lönsamhet. Det är en förklaring till att vårt bolag i den här affären faktiskt värderas högre än våra två konkurrenter tillsammans”, säger Mathias Hedlund.

Det svenska techbolagets huvudkonkurrenter i Europa är Ctrip och  lastminute.com. Enligt nyhetstjänsten Bloomberg var också Ctrip en av budgivarna men till sist var det alltså CVC som drog det längsta strået.

Etraveli har 260 anställda i Sverige med kontor i Uppsala, Stockholm och Göteborg. Dessutom har Etraveli en kundtjänst i Polen och Indien där runt 300 personer jobbar. 

Läs fler artiklar
LÄS MER