West först i Sverige med kontaktlösa betalningar i butik

West Digitala plånböcker
West först i Sverige med kontaktlösa betalningar i butik

Sten Karlsson demonstrerar kontaktlös betalning Foto: Sanna Wolf-Watz

Sanna Wolf-Watz

Webbredaktör

West är först ut i Sverige med en lösning som gör det möjligt att betala direkt med kort eller mobila plånböcker utan att röra vid betalterminalen.

“Den största nyttan med det här är att det bereder plats för de digitala plånböckerna”, säger Sten Karlsson som är vd för West.

Digitala plånböcker som Apple Pay är på väg att lansera i Europa. Sten Karlsson säger att den typen av betalningar kommer att bli allt vanligare. Han tror att kontaktlösa betalningar tar över helt i framtiden.

“Det här är ett lika stort, kanske till och med större steg för betalningar än när vi gick över till chip och pinkod”, säger han.

Enligt West-vd:n har tio procent av de 250.000 kortterminaler som finns i Sverige den hårdvara som krävs för att kunna ta emot den här typen av betalningar. Om två år beräknas 50 procent ha den.

“Kortföretag som Visa och Mastercard vill att alla terminaler ska kunna ta emot kontaktlösa betalningar 2020”, säger han.

Eftersom betallösningen använder det redan utvecklade systemet med kortterminaler ska det vara lika säkert som med chipbetalning.

“Om inte säkrare eftersom kunden får mindre anledning att lämna ifrån sig sitt kort”, säger Sten Karlsson.

Danske bank var först ut med att lansera ett kontaktlöst kort i Sverige, Ica-banken följde efter i maj. West, som driver ungefär 15 procent av landets terminaler, har fått alla sina terminaler godkända för kontaktlösa kort utfärdade av Mastercard.

De kontaktlösa korten har två chip istället för ett. Det andra chippet sitter dolt i plasten och blir avläst först när kunden håller kortet ovanför kortterminalen. I terminalens hård- och mjukvara finns stöd för närfältskommunikation (NFC) för att kunna hantera betalningar via mobilen.

Läs fler artiklar
LÄS MER