Regeringens drag: vill sänka bolagsskatten till 20 procent

Breakit - Regeringens drag: vill sänka bolagsskatten till 20 procent

Finansminister Magdalena Andersson och finansmarknadsminister Per Bolund. Foto: Janerik Henriksson / TT

Towe Boström

Reporter

Regeringen vill sänka bolagsskatten från 22 till 20 procent. Samtidigt vill man begränsa ränteavdragen. “Bra för företag som inte har några lån”, säger skatteexperten Anders Andersson.

I en debattartikel i Dagens industri presenterar finansminister Magdalena Andersson och biträdande finansminister Per Bolund en rad förslag på skatteförändringar för företagare.

En av de största skrällarna är en sänkning av bolagsskatten från 22 till 20 procent.

Samtidigt vill man skärpa reglerna för ränteavdrag i företagssektorn och lägger fram två alternativ för hur det ska ske: en så kallad ebita-regel eller en ebitda-regel. Det som främst skiljer reglerna åt är att den senare skulle innebära justeringar för skattemässiga avskrivningar. 

“Förslaget är bra för de företag som inte har några lån. Dessutom är det bra att bolagsskatten sänks så att den kommer mer i linje med bolagsskatten i andra länder. Men det kan innebära problem för företag som har stora skulder”, säger Anders Andersson, skatteexpert och grundare av tidningen Driva Eget.

Bakgrunden till skatteförändringarna, enligt Magdalena Andersson och Per Bolund, är att man vill minska aggressiv skatteplanering med ränteavdrag, samtidigt som man vill minska incitamenten till skuldsättning, skriver de på Di. 

Under tisdagen går Finansdepartementet vidare och remitterar promemorian med förslagen som förväntas bli verklighet om ungefär ett år, 1 juli 2018.

Läs fler artiklar
LÄS MER