Sök

Klart: Klarna får banktillstånd – nu ska storbankerna utmanas

Klarnafintech

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Tidigare i dag fattade Finansinspektionen beslutet, kan Breakit avslöja.

Det var för nästan två år sedan, i september 2015, som Klarnas bankplaner blev kända. Detta i och med att betalbolaget lämnade in en formell tillståndsansökan till Finansinspektionen.

Breakit har tidigare kunnat rapportera att bolaget skickat in en anmälan om namnändring till Klarna bank, till Bolagsverket.

Nu kan Breakit avslöja att tillståndet äntligen är i hamn.

“Det blev klart idag”, säger Linda Löfgren, handläggare på Finansinspektionen.

"Vi är jätteglada för det här och det öppnar jättespännande möjligheter för bolaget. Vi har redan varit hårt regulerade så det är inte så stor skillnad men det ger oss möjligheten att erbjuda fler produkter till konsumenter och handlare", säger Aoife Houlihan, presstalesperson på Klarna, till Breakit.

Vilka produkter tittar ni på att utveckla?

"Jag kan inte kommentera så ingående på vad vi jobbar med att utveckla men generellt ger det här oss möjligheten att bland annat ge ut bankkort och koppla upp oss mot centrala betalningssystem", säger Aoife Houlihan.

Vad är nästa steg för bolaget nu?

"Vi kommer fortsätta att leverera vår tjänst till handlare och konsumenter. Nu är vi väldigt glada över beslutet och får se var det här tar oss vidare."

Resan till banktillståndet har inte varit spikrak.

Bolaget har vid flera tillfällen blivit av med personer i ledningsgruppen. Bland annat slutade finans- och riskchefen Matthew Risley i september förra året. Eftersom en ledningsprövning måste göras för att få tillstånd försenas beslutet när nya ledningsprövningar måste göras.

Aoife Houlihan vill dock inte kommentera hur ansökningsprocessen varit.

Banktillståndet innebär att nya dörrar öppnas för Klarna att lansera nya finansiella produkter. Det här ger bolaget en möjlighet att på riktigt utmana de svenska storbankerna.

Nu har Klarna ett år på sig att etablera sin bankverksamhet. Annars dras tillståndet tillbaka. 

Efter att denna artikel publicerats gick Klarna ut med ett pressmeddelande, där man firar Finansinspektionens beslut. 

"Detta är ännu en milstolpe för Klarna", säger vd:n och medgrundaren Sebastian Siemiatkowski i pressmeddelandet. 

Bolaget slår fast att hela bankvärlden utmanas, och att Klarnas ambition är att förändra delar av bankväsendet för konsumenter.

Läs mer