Framtidens bilåkning visades upp på Brilliant Minds

Breakit - Framtidens bilåkning visades upp på Brilliant Minds

När Brilliant Minds-konferensen ägde rum i Stockholm för snart två veckor skjutsade BMW deltagarna, många av dem internationella gäster, och visade samtidigt fyra stora trender som just nu formar om bil- och techindustrin.

Med en uppkopplad, elektrifierad bilpool demonstrerades många av de innovationer som präglar utvecklingen. De är:

Car-pooling

Forskning visar att en bilpoolsbil på sikt kommer att kunna ersätta upp till tio privatägda bilar. Därför har BMW utvecklat DriveNow, som finns i elva europeiska storstäder, däribland Stockholm, och har drygt 850 000 användare. Man kör helt enkelt nya BMW- och MINI-bilar och betalar bara för de minuter dmananvänder bilen. I Stockholm har DriveNow nära 20 000 registrerade användare. 

Connectivity

Bilen proppas med mjukvara som hjälper föraren med alltifrån att hitta lediga parkeringsplatser till att prata i telefon utan headset medan man kör. Att kunna interagera med bilen genom att prata med den och instruera olika funktioner skapas helt nya möjligheter utan att föraren måste släppa blicken från vägen.

Elektrifiering

Övergången från en bilpark som drivs av fossilbränslen till eldrivna bilar. En flaskhals är utbyggnaden av laddningsstationer, men BMW:s ingenjörer har utvecklat en laddbox som är lätt att bygga samman med befintliga lyktstolpar. Systemet används redan i stor skala i München.

Självkörande bilar

Den fjärde och sista avgörande framtidstrenden för bilarnas utveckling var den enda som inte införlivades i Brilliant Minds BMW-pool; ännu kör inga självkörande bilar på svenska vägar. Redan andra halvan av 2017 kommer BMW att testa 40 fullt självkörande bilar i trafik, i och omkring München. 

Dessa fyra parallella utvecklingsprocesser är redan i full gång, men kommer gradvis implementeras och förbättras över många år framöver. I samband med att BMW fyllde 100 år förra året satte man upp plattformen The Next 100 Years för att diskutera bilens utveckling det kommande århundradet.

Läs mer om BMW:s teser kring framtidens bil här

Det här är en sponsrad artikel från BMW. Sponsrade inlägg är en del av Breakits annonserbjudande. Inläggen skrivs inte av Breakits redaktion utan av kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se.

Läs fler artiklar
LÄS MER