Sök

Ztable ska erövra hästvärlden – stöttas av ridstjärnorna

ZtableHästar

Ingrid Sundqvist är medgrundare till Ztable. Foto: Johanna Sommar/ Pernilla Rönnlid

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Ztable ska sätta ridsporten på app-kartan med hjälp av välkända ridsportsprofiler.
"Alla har sagt att det är en spännande idé och att hästbranschen är underutvecklad", säger grundaren Ingrid Sundqvist.

Hästsports-appen Ztable skapades i en viss frustration över att det finns så många nischade appar inom sporter som fotboll, fiske och jakt – men så få inom ridsport. 

”Många är traditionellt manliga idrotter. Jag tänkte att det var väl sjutton att det inte finns något för ridning", berättar grundaren Ingrid Sundqvist. 

Tanken på en häst-app började gro för runt ett år sedan och kort därefter kom Ingrid Sundqvist i kontakt med Erika Hjertén och Totta Ogander, som delar hennes hästintresse, och nappade på idén. 

Under torsdagen lanserade trion sin app Ztable där ryttare kan registrera sin utveckling i en träningsdagbok och kommunicera i ett socialt nätverk.

"Man lägger till ett pass och fyller i ridkänsla, upplevese och intensitet. Sedan kan man dela det i sitt nätverk", förklarar Ingrid Sundqvist. 

På så sätt blir det lättare för ryttarna att följa sin utveckling och även dela träningsinformationen med andra, exempelvis om man delar en häst med någon.

Ingrid Sundqvist poängterar att marknaden inte är helt tom på ridsportsappar, det finns bland annat Equilab som mäter träningen.  
Ztable har även satsat på en tredje del – det stora dragplåstret – som är inspirationsbanken där en rad kända ryttare delar med sig av tips och ridövningar i text och film. Bland profilerna återfinns Mads Hendeliowitz som är OS-ryttare i dressyr och Maria Blumenthal som är elitryttare i fälttävlan.

"Alla har inte tillgång till en tränare hela tiden, mycket är eget arbete. Ridövningar med de olika tränarna ger inspiration och ett värdefullt innehåll", säger Ingrid Sundqvist.

14-åriga influencern och tävlingsryttaren Jennifer Bratt, som bland annat nominerades till Youtube-galan Guldtuben, medverkar också i appen.  

Under fredagsförmiddagen hade närmare 5.000 personer laddat ned Ztable.

"Vi är galet nöjda, vårt mål var 1000 nedladdningar första dygnet", säger Ingrid Sundqvist.

Affärsidén går ut på att dra in pengar från annonsörer och hittills har Granngården och det veterinärmedicinska laboratorium Vidilab blivit kunder i appen.

Ztable kommer att vara gratis men Ingrid Sundqvist utesluter inte att det kan bli aktuellt med en betalbaserad premium-version. Målet är nu att utöka med fler influencers och annonspartners. 

"Appen går lätt att anpassa till andra språk, vi sneglar mot Tyskland som är en stor ridsportsnation. Vi tror även att den går att anpassa till andra sporter, som hundsport exempelvis", säger Ingrid Sundqvist.

Ztable har fått stöd på 200.000 kronor från Almi och varit i kontakt med ett antal affärsänglar – som vill se resultat innan de investerar. 

"Alla har sagt att det är en spännande idé och att hästbranschen är underutvecklad. Nu har vi finansierat det sjäva och förhoppningsvis ger det resultat", säger Ingrid Sundqvist.

Läs mer