Sök

Urb-it klart för börsen – säkrat 81 miljoner kronor i kapital

Urb-it

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Swedbank Robur satsar 25 miljoner på budtjänsten Urb-it inför noteringen på First North.

Turerna kring budtjänsten Urb-it har varit många. Bolaget har visat stora förluster och haft svårt att få affären att flyga. Samtidigt har man lyckats locka till sig ungefär 100 miljoner kronor i riskkapital.

Efter att man slutligen fick nej från Stockholms riskkapitalbolag vände bolaget blicken mot börsen istället. Inför noteringen har man slaktat bolagsvärdet från närmare en halv miljard till 188 miljoner kronor.

Nu har bolaget fått på plats alla pusselbitar inför noteringen och har ankarinvesterarna klara, vilket Di digital var först att rapportera om.

Bland annat har fonden Swedbank robur ny teknik åtagit sig att gå in med 25 miljoner kronor. Samtidigt har övriga ankarinvesterare gått in med 19 miljoner kronor och de befintliga ägarna satsar ytterligare 37 miljoner kronor. De 37 miljonerna har dock redan tillförts bolaget under hösten genom konvertibler och kommer kvittas mot aktier.

Totalt har man alltså säkrat 81 miljoner kronor i en noteringsemission på totalt 110 miljoner kronor.

“När man ska driva det här är det viktigt med ytterligare långsiktiga och tålmodiga aktieägare. Därför är vi jätteglada att ha med oss ägare som Robur och Zenith (Startupinvesteraren Tommy Jacobssons riskkapitalbolag som är investerare sedan tidigare reds. anm.)”, säger Lage Jonason, styrelseordförande i Urb-it.

Största ägare i bolaget är Lage Jonason med 38 procent av aktierna efter emissionen. Swedbank Robur tar position som näst största ägare med 8 procent av aktierna.

Urb-its idé bygger på att ändra på det som kallas "last mile delivery", det vill säga den sista kilometern ett paket färdas från en handlare till kunden. I Urb-its app kan folk köpa kläder eller en ny Ipad och få produkten levererad redan ett par timmar senare där man befinner sig just vid köptillfället. Anledningen är att ett eget bud plockar upp produkten hos en handlare och går med det direkt till kunden.

Nackdelen gentemot de traditionella 1-3 dagarna transporttid som e-handel brukar innebära är att transportkostnaden ökar drastiskt.

Trots att tillväxten hittills varit mycket begränsad har bolaget gjort vad som kan ses som aggressiva omsättningsprognoser. I det sämsta scenariot ägarna satt upp räknar bolaget med en omsättning på 800 miljoner kronor och en vinstmarginal på 20 procent om fem år.

Lage Jonason tonar dock ned prognosernas betydelse för Breakit.

“Det är ett räkneexempel vi har tagit fram. Det är jättesvårt att göra prognoser i den här typen av företag. Egentligen får man ta ut en ny kompassriktning varje år. De närmaste 12-15 månaderna kommer vi att köra vidare i de tre städer vi finns i redan. I takt med framgångarna kan vi etablera oss i fler städer framåt”, säger Lage Jonason.

Med ett bolag där det inte finns någon omsättning att tala om än kan det vara svårt för aktieägare att värdera bolagets framfart. Lage Jonason berättar att man därför kommer att skicka ut nyckeltalsrapporter månadsvis.

"Med den här typen av tjänster tror jag att aktieägarna vill veta hur det går relativt frekvent. Exakt vilka nyckeltal det blir har vi inte avgjort än men det kan vara saker som antal anslutna butiker och antal nedladdningar”, säger Lage Jonason.

Bolaget planerar den första handelsdagen till 7 juli med en noteringskurs på 15 kronor.

I prospektet framgår det att Urb-it endast omsatte 113.000 kronor under årets första kvartal – samtidigt som bolaget redovisade en förlust på 22 miljoner kronor. 

Urb-its förlust för 2016 landade på 55 miljoner kronor. 

Läs mer