Sök

Tvingas lämna Uber – var sexistisk på möte om sexism

UberSkandalerna på Uber

David Bonderman, lämnar sitt uppdrag för Uber. Foto: AP/TT

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Ubers styrelseledamot David Bonderman avsäger sig sitt uppdrag med omedelbar verkan. Detta efter en sexistisk kommentar – i samband med ett möte med syftet att minska sexismen på Uber.
"Det var ogenomtänkt, olämpligt och oförlåtligt", säger han.

“Har man fler kvinnor i styrelsen ökar sannolikheten för att det blir det mer snack.”

Det sade Ubers styrelseledamot David Bonderman på ett personalmöte om en rapport som utrett huruvida Uber har en sexistisk företagskultur.

Bondermans kommentar var ett svar på styrelsekollegan Arianna Huffingtons argument att “har man en kvinna i styrelsen ökar sannolikheten för att man får in ytterligare än kvinna”.

Nu lämnar han sitt uppdrag på bolaget, rapporterar techsajten Recode.

“Jag riktade en kommentar mot min kollega och vän Arianna Huffington som var ogenomtänkt, olämplig och oförlåtlig. (...) Jag vill inte att mina kommentarer blir en distraktion när Uber nu ska bygga en företagskultur vi kan vara stolta över. (...) Därför har jag bestämt mig för att lämna mitt styrelseuppdrag från och med imorgon”, skriver David Bonderman i ett utlåtande som går att läsa i sin helhet på Recode.

Kommentaren uppmärksammades först av Yahoo Finance på tisdagen, som fått tag på en ljudupptagning från mötet.

Den senaste veckan har varit minst sagt turbulent för Uber. Nyligen lämnade Emil Michael, en av vd:ns närmaste medarbetare, bolaget. Han följdes sedan av Ubers grundare och vd Travis Kalanick själv som tagit tjänstledigt på obestämd tid.

Uber har tidigare anklagats för att ha en sexistisk företagskultur.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln skrev vi att David Bondermans kommentar fälldes på ett styrelsemöte. I själva verket var det på ett personalmöte på Uber.

Läs mer