Sök

Travis Kalanick tar timeout på obestämd tid: ”Behöver bli den ledare ni förtjänar”

UberSkandalerna på Uber

Travis Kalanick ska hålla sig borta från Uber. Foto: Eric Gay samt Evan Agostini/AP.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Ska jobba på att bli Travis 2.0.

Ubers grundare och vd Travis Kalanick ska vara ledig på obestämd tid. Det framgår i ett mail som han har skickat till Ubers anställda, rapporterar The Guardian

Nyheten kommer efter att Travis Kalanick förlorat sin mor i en olycka, men också efter omfattande skriverier kopplat till sexuella trakasserier och tvivelaktig företagskultur på Uber. 

”Jag behöver ta ledigt från det dagliga arbetet för att sörja min mor, som jag begravde i fredags, för att reflektera, jobba med mig själv och för att fokusera på att bygga en företagsledning i världsklass”, skriver han enligt The Guardian. 

Uber som bolag genomför just nu en självrannsakan efter vårens turbulens. 

”Om vi ska jobba på Uber 2.0 så behöver jag också jobba på Travis 2.0 för att bli den ledare som företaget behöver och som ni förtjänar”, skriver Travis Kalanick till de anställda. 

Det var i februari som en kvinnlig tidigare utvecklare på Uber publicerade ett blogginlägg med detaljerade anklagelser om trakasserier och diskriminering inom bolaget. 

I mars tillsatte Ubers styrelse en speciell kommitté som skulle gå till botten med dessa anklagelser. 

Sedan dess har 200 intervjuer gjorts med tidigare och nuvarande anställda. 

I morse släppte kommittén ett 12 sidor långt dokument med resultatet av undersökningen, tillsammans med fyra skarpa rekommendationer.

Den första handlar om förändringar i Ubers toppskikt.  

Styrelsen rekommenderades att se över vilka av Travis Kalanicks ansvarsområden som kan överföras till andra chefer inom bolaget. 

”Att implementera dessa rekommendationer kommer att förbättra vår kultur, belöna rättvisa och ansvar, etablera rutiner och processer som säkerställer att misstagen inte upprepas”, heter det i rapporten

I går stod det klart att Emil Michael, en av Travis Kalanicks närmaste medarbetare, lämnar Uber. Han hade titeln "Senior Vice President of Business" och har beskrivits som Ubers andreman.

Nyligen rapporterade amerikanska medier att ett 20-tal anställda fått sparken i samband med den interna granskningen. 

Läs mer