Sa regeringen just att Facebook-chefer kan få fängelse för hämndporr?

Hämndporr
Sa regeringen just att Facebook-chefer kan få fängelse för hämndporr?

Erik Wisterberg är reporter på Breakit.

Erik Wisterberg

Reporter

Hämndporr är sjukt sunkigt och har ingen plats på världens största nätbolags plattformar. Det skriver Breakits Erik Wisterberg, som läst regeringens nya lagförslag.

Varför är Facebook bäst i världen på att ta bort minsta bröstvårta (om den råkar sitta på en kvinna) medan hat, kränkningar och våldsglorifiering får ligga kvar? Den frågan har många – med rätta – ställt. 

Facebook är på väg att bli ett av världens rikaste företag. Mark Zuckerberg skulle kunna anställa tusentals människor för att hantera problemen med kränkningar på hans plattform. Snapchat är minst lika intressant, givet appens starka position bland unga killar och tjejer. 

Ett problem är hämndporr. 

För er som inte vet vad det är kommer här en kort beskrivning av hur det kan gå till. 

1. Du och din partner filmar när ni har sex

2. Du gör slut

3. Din partner hämnas genom att dela dessa filmer med allt och alla, via nätet. 

I extremfall kan hämndporren användas för andra syften, som utpressning. För två månader sedan rapporterade Metro att hämndporren skulle bort från Facebook

Dels införde Facebook ett verktyg som skulle låta användarna anmäla oskicket när det dyker upp. Dels flaggade bolaget för ny teknik som identifierar och blockerar hämndporr.

"Du ska inte kunna dela det här", sade Facebooks nordiska kommunikationschef Peter Münster till Metro.

Slutet gott, allting gott? Nej. 

Häromdagen gick regeringen ut med ett nytt lagförslag. Avsikten är att stoppa kränkningar på internet, och en av huvudpunkterna gäller just så kallad hämndporr

Om lagförslaget går igenom införs ett helt nytt brott: olaga integritetsintrång. 

Det gäller intrång i någon annans privatliv genom att sprida integritetskänsliga bilder och uppgifter, såsom hämndporr, nakenbilder och andra kränkande uppgifter. 

Vad som i stort sett gick obemärkt förbi är lagförslagets skarpa udd mot företagen bakom värdens stora sociala medier. 

Facebook, Snapchat och Instagram kan – om regeringen får som den vill – hållas ansvariga för hämndporr som sprids via inlägg eller meddelanden på deras plattformar. 

Detta är en smärre nyhetsbomb, enligt min bedömning. Efter att ha hunnit läsa delar av den över 100 sidor långa lagrådsremissen kan jag konstatera följande:

• Plattformar som verkar under lagen om elektroniska anslagstavlor (däribland Facebook) ska enligt det nya lagförslaget ta bort material som i sig utgör det nya brottet olaga integritetsintrång.

• Den som bryter mot denna lag (alltså inte plockar bort materialet) ska dömas till till böter eller fängelse i högst sex månader eller – om brottet är grovt – till fängelse i högst två år.

Så vem ska skaka galler om detta blir verklighet?

Om det blir Facebooks vd Mark Zuckerberg som ska dras inför rätta, företagets svenska chefer eller om det istället kan komma att bli företagsbot mot Facebooks svenska dotterbolag är oklart. 

Jag frågade tjänstemännen på regeringskansliet som jobbar med frågan. Svaret är att det är den som ”tillhandahåller tjänsten” och ”kan bestämma” över dess användning som är juridiskt ansvarig. 

”Vem denne är eller vilka dessa är får bedömas mot bakgrund av omständigheterna i det enskilda fallet”, heter det. 

Tar man Facebook som exempel kan ansvaret delegeras nedåt i organisationen, från den yttersta företagsledningen. 

”För att avgöra vem straffansvaret åvilar i praktiken måste man alltså gå in och bedöma hur det enskilda företaget är organiserat”. 

Klart är att den nya lagen ska vara på plats den 1 januari 2018.

Positivt för alla unga tjejer och killar i Sverige är att den förhoppningsvis kan bli en väckarklocka för världens största sociala medier, som tvingar dem att en gång för alla ta krafttag mot hämndporren.

Låt oss hoppas att de lyssnar. Hämndporr är sjukt sunkigt och har ingen plats på världens största nätbolags plattformar. Punkt.

Läs fler artiklar
LÄS MER