Orbital systems värderas till en halv miljard kronor – så går en av Skånes hetaste startups

Orbital systems
 Orbital systems värderas till en halv miljard kronor – så går en av Skånes hetaste startups

T.v: Genrebild. T.h: Mehrdad Mahdjoubi, grundare av orbital systems. Foto: Johan Nilsson/TT samt press.

Jonas de Lange

Reporter

Skånska dusch-startupen Orbital systems sätter sprätt på riskkapitalet och gör en förlust på 48 miljoner kronor, visar bolagets färska årsredovisning som Breakit har tagit del av.

Orbital systems har utvecklat en klimatsmart dusch som återanvänder vatten istället för att skicka ner allt i avloppet direkt.

I våras fick Malmöbolaget in 150 miljoner kronor i riskkapital till sin vattensnåla dusch. Då investerade tungviktare som Niklas Zennström, Oriflame-familjen af Jochnik, Northvolt-grundaren Peter Carlsson och Stena ventures.

Bolaget har sedan tidigare tagit in ungefär 100 miljoner kronor i riskkapital.

Nu avslöjar offentliga handlingar som Breakit tagit del av att bolaget värderades till över en halv miljard kronor i samband med den senaste investeringsrundan.

Samtidigt visar bolagets färska årsredovisning att riskkapitalet redan kommit till god användning.

Under 2016 gjorde bolaget en förlust på närmare 48 miljoner kronor. Då visade man samtidigt upp en nettoomsättning på endast 6 miljoner kronor.

Att förlusterna är så pass stora i ett ungt hårdvarubolag är däremot inte särskilt ovanligt. Det krävs oftast mycket kapital för att utveckla och producera tekniktunga hårdvaruprodukter, och intäkterna dröjer ofta tills man levererat produkter vidare till sina kunder.

En anledning till de stora förlusterna är även att man börjat utveckla en ny och billigare version av duschen, mer anpassad för privat bruk.

"Vi har investerat mycket i utveckling och är fortfarande kvar i den fasen. Vi går ut med den nya versionen till de första kunderna redan nästa månad och har en bredare lansering efter sommaren", säger Mehrdad Mahdjoubi, grundare och vd på Orbital Systems.

För att illustrera bolagets tekniska utveckling berättar han även att bolaget gått från att äga tio patent i början av 2016 till ungefär 50 patent vid årets utgång.

Duscharna säljs framförallt till kommersiella aktörer, som företag och fastighetsägare men även privatpersoner har fått upp ögonen för produkten. Bolaget har fått order från ett tvåsiffrigt antal länder.

Med den nya versionen av duschen har Orbital halverat priset från 60.000 kronor till ett snittpris under 30.000 kronor.

"Med den första versionen rörde vi oss i ultralyxsegmentet. Nu går vi ned ett snäpp. Det är alltid svårt att säga vad som är ett rimligt pris, men om man renoverar ett badrum för 200.000 är det kanske inte orimligt att lägga 25.000 på en dusch om den gör att du inte behöver spola bort 200 liter vatten varje gång du duschar", säger Mehrdad Mahdjoubi.

Men enligt Mehrdad Mahdjoubi är priset inte den viktigaste förändringen.

"Den nya versionen är en plattformsteknologi, vilket innebär att vi kan röra oss till andra områden än duschar. Utan att gå för mycket på det kan jag säga att vi kommer släppa ytterligare produkter under året", säger han.

Så ni är inte längre ett duschbolag?

"Jag skulle säga att vi aldrig egentligen varit ett duschbolag. Vi är ett teknologibolag inom vattenrening", säger Mehrdad Mahdjoubi och fortsätter:

"Av allt vatten i världen är det bara 1 procent som är drickbart. Av den procenten är det bara en tiondel som används som hushållsvatten – vi adresserar hela den delen, inte bara duscharna."

Under 2016 gick Orbital systems från 18 till 38 anställda. De anställda är en faktor som Mehrdad Mahdjoubi lyfter fram.

"Hela fjolåret gick egentligen över förväntan. Det är mycket för att vi har otroligt erfararna hårdvarumänniskor på bolaget", säger han.

Vilka tänker du på då?

"Det är många men bland annat Mårten Öbrink som varit vd de senaste 20 åren eller Joachim Natt och Dag, som varit CPO (inköpschef) på HTC tidigare. Vi har ett antal riktigt tunga personer internt", säger Mehrdad Mahdjoubi.

Läs fler artiklar
LÄS MER