Det finns 7 miljarder anledningar till att Northzone älskar Spotify

Spotify
Det finns 7 miljarder anledningar till att Northzone älskar Spotify

Skärmdump, Youtube, Marta Sjögren

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Det svenska riskkapitalbolaget Northzone är idag Spotifys största externa ägare – samtidigt som konkurrenten Creandums ägarandel ser ut att spädas ut.

På onsdagsmorgonen kom beskedet att musiktjänsten tar in mer riskkapital och att mobiloperatören Telia Sonera i samma veva kommer in som delägare.

Enligt källor till Breakit har inga av de befintliga Spotify-investerarna sålt sina ägarandelar i investeringsrundan som vi har rapporterat om, utan kapitalrundan uppges har skett i form av en nyemission. De ägare som inte har deltagit i rundan, bland andra riskkapitalbolaget Creandum, blir därmed utspädda.

Den nya kapitalrundan medför att det svenska riskkapitalbolaget Northzone, med partnern Pär-Jörgen Pärson i spetsen, är Spotifys största externa ägare med närmare 10 procent av ägandet.

Bara grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon sitter idag på större aktieposter i bolaget, som nu värderas 68 miljarder kronor.

Hur stora ägarposter Daniel Ek och Martin Lorentzon själva sitter på är inte offentligt. I en intervju i Dagens Nyheter uppgav Daniel Ek själv att han inte har koll på hur mycket av bolaget han numera äger.

För Northzones del har Spotify hittills inneburit en rejäl jackpott för bolaget. Riskkapitalbolagets högsta huvud Pär-Jörgen Pärson sitter sedan länge i Spotifys styrelse och som Breakit tidigare har kunnat berätta var han en av de första riskkapitalisterna som beslutade sig för att hoppa på den svenska musiksatsningen. 

”Den (Spotifys satsning) hade precis det jag alltid söker som investerare, en produkt som verkligen löser en viktig uppgift för användaren och dessutom adresserar en riktigt stor marknad”, berättade Pär-Jörgen Pärson då.

Övriga investerare var på den tiden desto mer svårtflörtade, vilket gjorde att Pär-Jörgen Pärson och hans Northzone själva gick in med merparten av pengarna i den första externa investeringsrundan. 

Våra källor har tidigare uppget att det svenska riskkapitalbolaget så här långt investerat ungefär en kvarts miljard i musiktjänsten (för övrigt lika mycket som affärsmannen Dan Olofsson investerat i Zlatan-appen Mikz...).

Marknadsvärdet på de aktierna är idag cirka 7 miljarder kronor. Northzone har alltså fått 30 gånger pengarna på sin investering.

LÄS MER: Hela storyn om Pär-Jörgen Pärsons miljardaffär Spotify

Läs fler artiklar
LÄS MER