Telia fortsätter satsa på Springworks – pumpar in ytterligare 10 miljoner

Springworks Telia
Telia fortsätter satsa på Springworks – pumpar in ytterligare 10 miljoner

T.v: Springworks vd Erik Ramberg och produktchef Jonas Jepson. Foto: Breakit.

Jonas de Lange

Reporter

Springworks, som gör system för uppkopplade bilar, får in nya miljoner från telekomjätten Telia.

Stockholmsbolaget Springworks har skapat ett system som gör att man kan koppla upp bilar mot "molnet". Tanken är att systemet exempelvis ska kunna informera dig om hastighetsbegränsningar när du är ute och kör, larma om någon försöker bryta sig in i din bil eller skicka din kördata till ditt försäkringsbolag, för att på så sätt ge dig en mer rättvis försäkringspremie.

Systemet används bland annat i appen Telia sense.

Samtidigt som man lanserade samarbetet med Telia 2015 stod det även klart att bolaget fått in en säck pengar från telekombolaget. Totalt landade kapitalanskaffningen på 30 miljoner kronor och bolaget värderades till ungefär 100 miljoner kronor i samband med investeringen.

Sedan dess har Telia fyllt på Springworks kassa flera gånger om.

Nu visar handlingar från Bolagsverket att bolaget fått in ytterligare 10 miljoner kronor i form av ett konvertibellån – det vill säga ett lån som kan göras om till aktier i bolaget längre fram.

Totalt har Telia satsat 68 miljoner kronor på Springworks.

I en tidigare intervju med Breakit har Springworks vd Erik Ramberg berättat att kapitalet framför allt ska användas för expansion utanför Sverige.

“Vi håller på att stärka upp den internationella säljsidan för att ta ännu fler operatörer i Europa. Sedan söker vi också personer på produktsidan och utvecklare”, sade Erik Ramberg i december förra året.

Då berättade han även att bolaget förbereder sig inför en större kapitalanskaffning.

“Vi siktar på en runda på någonstans runt 100 miljoner kronor. Konvertibeln nu är en möjlighet för oss att satsa internationellt inför den större rundan”, sade Erik Ramberg .

Springworks är inte det enda svenska bolaget som rör sig i segmentet för uppkopplade bilar. Bland annat finns Paydrive som vill sänka folks bilförsäkringspremier och välfinansierade Automile som vill hjälpa företag att få bättre koll på sin fordonsflotta.

Läs fler artiklar
LÄS MER