Sök

Annonssamarbete med SEB

Vd-bedrägerier ökar lavinartat – så skyddar du ditt företag

Camilla Bergman

Camilla Bergman

Med vd:n som lockbete lurar bedragare alltfler företag på stora belopp. "Vi pratar om en 1.000-procentig ökning och det verkar inte mattas av", säger Per Geijer, säkerhetschef på branschorganisationen Svensk Handel. Så här skyddar ni er.

Under 2015 rapporterades färre än 100 ärenden in av så kallade vd-bedrägerier. Under 2016 anmäldes runt 1.000 fall. Och inget tyder på att ökningen stannat av, menar Per Geijer, säkerhetschef på branschorganisationen Svensk Handel.

"Bedragarna spelar på folks rädslor för att ringa och störa vd eller ägare på semestern", säger han.

Vd-bedrägerierna görs på ett avancerat sätt, ofta i flera steg. Medarbetare blir uppringda och instrueras att vänta på ett bekräftelse-mejl från vd, innan de gör en utbetalning. De får sedan ett mejl från en adress som är snarlik vd:ns, eller ekonomichefens.

Det bästa sättet att undvika att drabbas är att styra upp betalningsrutiner extremt tydligt i företaget, innan du går på semester, råder Per Geijer.

"Se till att alla medarbetare vet vad som gäller, och att inga undantag görs. Inga andra betalningar eller tillvägagångssätt än det ni slagit fast", säger han.

Bluffar importföretag

En annan bluff som dykt upp rör företag som importerar. Bedragare hackar ett utländskt exportföretag och ändrar kontonumren dit fakturorna ska betalas. Ditt företag betalar pengarna till de falska kontona, som bedragarna snabbt länsar.

Ett tredje bedrägeri som du bör ha beredskap för är bluffmejl med virus – så kallad ransomware – en typ av bedrägeri som har blivit vanligare. Du lockas att klicka på en länk, varpå din dator infekteras med ett virus som låser den. Mot en viss summa, till exempel några tusenlappar som är en nivå folk inte orkar polisanmäla utan bara vill lösa problemet, öppnar bedragarna datorn igen.

"Vi hade nyligen ett jättestort angrepp i maj som slog ut delar av it-infrastrukturen för alla möjliga olika organisationer med ransomware", säger Per Geijer.

Skydda er mot ransomeware

Den stora ransomware-attacken påverkade bland annat verkstadsbolaget Sandvik och Timrå kommun i Sverige precis som National Health Service i Storbritannien och FedEx i USA. Den skadliga programvaran var en ransomware-variant som kallas WannaCry.

"En grundläggande regel är att vara så 'backupad' att du kan strunta helt i inlåsningen. Det viktiga är att aldrig betala de kriminella utpressarna", säger Per Geijer.

Parallellt med de nya typerna av bedrägerier fortsätter bluffakturor att drabba majoriteten av svenska företagare.

"I princip alla företagare nås någon gång av en bluffaktura. Det finns dessutom ett mörkertal. Ibland vill man inte erkänna att man gått på det, ibland är man medveten om att fakturan är falsk men betalar för att slippa strul. Men det är otroligt viktigt att polisanmäla ett bedrägeri så att problembilden blir tydlig", säger Per Geijer.

Ny app förenklar polisanmälan

I fjol kom en ny lag som gjorde det olagligt att skicka falska fakturor. Den nya lagen är visserligen ett steg i rätt riktning men väldigt mycket återstår att göra, enligt Per Geijer.

"Problemet är att lagstiftare lever i tron att allt är klart nu. Inget kan vara mer fel än så. En rättegång mot företrädare för ett 10-tal bluffbolag samma vecka som ett estniskt bolag skickar 50.000 fakturor på ett bräde mot svenska företagare – man kan lugnt säga att det finns mycket kvar att göra för lagstiftare, polis och övriga inblandade."

Svensk Handel har nu lanserat en app som hjälper dig att undvika bedrägerier och förenklar hanteringen om du ändå utsätts för bluffakturor eller andra former av bedrägerier.

"I appen har du varningslistan med oseriösa företag och du får en push-notis så fort ett nytt företag kommer upp på listan. Där finns en checklista med tips på bra rutiner och tips för att förhindra bedrägerier. Samtidigt kan du göra din polisanmälan direkt i appen om du trots allt utsätts för brott", säger Per Geijer.

Vill du läsa mer? På SEBs nyhetssajt Make it hittar du massor av inspiration, tips och råd, till exempel:


Det här är ett sponsrat inlägg som är en del av Breakits annonserbjudande. Inlägget kommer från SEB/Make it. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se.

Läs mer