Spotify-konkurrenten Pandora får in 4 miljarder i riskkapital.

Breakit - Spotify-konkurrenten Pandora får in 4 miljarder i riskkapital.

Genrebild. Foto: Anders Wiklund/TT

Finwire / Breakit

Sattelitradioföretaget Sirius XM investerar tungt i den digitala radiotjänsten Pandora.

Pandora är bara en av alla spelare som konkurrerar med Spotify inom digital musikförmedling. Istället för en vanlig streamingtjänst där lyssnaren väljer låtar helt fritt själv har Pandora skapat en slags digital radiotjänst.

Nu får bolaget in 480 miljoner dollar, motsvarande 4,2 miljarder kronor, i kapital från satellitradiobolaget Sirius XM. Det framgår av ett pressmeddelande.

Placeringen innebär att Sirius XM tar på sig preferensaktier som i dagsläget motsvarar 19 procent av de utestående aktierna i Pandora. Vid omvandling kommer investeringen att motsvara 16 procent av kapitalet i Pandora.

Affären har tidigare nämnts vara på gång av nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till källor. Uppgifterna kom efter att Sirius XM och Pandora lämnat misslyckade uppköpssamtal bakom sig.

Det följdes upp av ett avtal mellan private equity-bolaget KKR och Pandora i vilket KKR skulle tillskjuta 150 miljoner dollar. Kapitalinjektionen hade dock en bestämd tidsram och kunde ställas in om Pandora lyckades med att finna en alternativ affär, vilket man nu alltså gjort med Sirius XM.

Pandora kommer därmed som ett led i uppgörelsen med Sirius XM att betala 22,5 miljoner dollar till KKR för den inställda investeringen.

Pandora uppger i ett separat pressmeddelande att man i syfte att ytterligare stärka balansräkningen också säljer Ticketfly till Eventbrite för 200 miljoner dollar.

Läs fler artiklar
LÄS MER