David Frykman byggde och sålde Gymgrossisten – nu vill han göra världen starkare

Norrsken Foundation
David Frykman byggde och sålde Gymgrossisten – nu vill han göra världen starkare

Breakit

David Frykman är techveteranen som blev ekonomiskt oberoende när han sålde e-handelsföretaget Gymgrossisten till Kinnevik. Nu vill entreprenören göra stiftelsen och välgörenhetshubben Norrsken till Europas ledande mötesplats för socialt entreprenörsskap.

Det finns två kaffemaskiner i startuphubben Norrskens kafeteria på Birger Jarlsgatan. Ur den ena kommer det ekologisk komjölk när man trycker på cappuccino- och caffe latte-knapparna. Ur den andra kommer det havremjölk från Oatly. Det är miljövänligt, nyttigt och garanterat fritt från giftiga bekämpningsmedel.  

David Frykman, som sedan årsskiftet är en av Norrskens två investeringsansvariga, väljer vanligt bryggkaffe med havremjölk. Han är avspänt klädd i mörk collegetröja, jeans och sneakers.

Han slår sig ned i en av de danska Muuto-stolarna som omgärdar ett stort kvadratiskt träbord. Runt omkring sitter det folk och jobbar framför sina bärbara datorer. De flesta har hörlurar inkopplade, alla ser ut att vara 30-40-nånting.

Som skribent skulle man lätt kunna falla för frestelsen att här blomma ut i en lång sarkasm över dessa unga entreprenörer som tror sig kunna bekämpa världsfattigdom och klimatkris med appar och havremjölk. Jag väljer att inte göra det, utan bara betrakta det som ett tecken i tiden. Det har blivit modernt att göra gott och det är trendigt att vara miljömedveten. 

David Frykman berättar att nyligen rekryterat två investment managers till Norrskens riskkapitalgren. Han förklarar att han blev både häpen och rörd över hur många ansökningar som kom in och vilken oerhört hög kvalitet de höll. I princip alla de stora investmentbankerna och management konsult-firmorna fanns med i de cv:n som skickades in.

”Jag slogs av hur många människor som faktiskt är beredda att byta livsstil för att bidra till en bättre värld. För det är vad man får göra om man går från Morgan Stanley eller EQT till Norrsken”, säger han.

“Politiken är viktig, men det är inte den ensam som kommer att hitta svaren på jordens stora ödesfrågor. Det måste näringslivet hjälpa till med och därför sätter många sin tilltro till socialt entreprenörsskap.”

Stiftelsen Norrsken startades 2016 av Klarnas medgrundare och tidigare vice vd Niklas Adalberth. Tanken är att stötta och stimulera projekt som inte nödvändigtvis har en chans till framtida avkastning men väl möjlighet att bidra till en bättre värld. Välkända technamn som Niklas Adalberth, Sebastian Knutsson (King), Filip Tysander (Daniel Wellington) och Carl Manneh (Mojang) backar upp stiftelsen investeringsfond på 300 miljoner kronor.

Till detta har man adderat Norrsken House, platsen som vi befinner oss på, som fungerar som en hubb för socialt entreprenörsskap.

”Vi investerar enbart i företag som har en världsförbättrande effekt i sin affärsmodell och som har potential att med hjälp av teknik nå ut globalt”, säger David Frykman, och fortsätter:

”Jag är väldigt orolig för framtiden. Men det går ju inte att bara sitta och vara oroad och skriva indignerade inlägg på Facebook. Man måste bestämma sig för om man vill vara entusiast, skeptiker eller cyniker. Jag vill vara entusiast och det är väldigt lätt att vara här på Norrsken.”

Det är lätt att förstå vad David Frykman talar om. Det mesta på Norrsken har en välkomnande inverkan på besökaren. Det sitter liksom i väggarna och ligger i luften. Stämningen, inredningen och människorna. 

”Det första som slog mig är hur snälla och samarbetsvilliga alla som jobbar med socialt entreprenörskap är. Oavsett om man har olika åsikter eller är konkurrenter så hjälps man åt, för alla vill ju egentligen uppnå samma sak.”

Utanför Norrskens dörrar råder det däremot en annan verklighet. Flyktingkris, klimathot och splittring präglar nyhetssändningarna.

”Jag är övertygad om att det går att ställa om och vända utvecklingen. Nyckeln är duktiga entreprenörer och skalbar teknik. Kolla på vad Tesla, Google och Uber är på väg att göra med transportsektorn!”

Det är inte första gången som David Frykman befinner sig i centrum av ett tekniskt skifte. Efter examen på Handelshögskolan i Stockholm började han på det expansiva dot.com-företaget Spray 1995. Först som grundare för konsultverksamheten Spray Domain tillsammans med Jakob Tolleryd, sedan som investeringsansvarig på moderbolaget Spray Ventures. Fast så mycket till investeringar hann det aldrig bli. Mars 2000 kollapsade den svenska IT-bubblan och Spray monterade ned sitt spretiga bygge av portalbolag, webbkonsulteri, content-förlag och spelstudio. 

”Jag gick från rik och het på arbetsmarknaden till fattig och kall inom loppet av ett år. Det var inte roligt, men väldigt lärorikt.”

I affärspressen beskrevs Spray som ett gigantiskt fiasko, men erfarenheterna berikade. Sebastian Knutsson och Patrik Stymne startade King, Johan Ihrfeldt och Thomas von Otter grundade 02 Energi, Pål Hodann gick till Remium, Jonas Svensson till Acne och David Frykman bytte ut IT-sneakersen mot corporate banking-kostymen på Swedbank. 

Men drömmen om att göra egna investeringar och själv bygga bolag levde kvar. 

Under tiden på Swedbank fortsatte Frykman att diskutera intressanta case med Pål Hodann och 2005 dök tillfället som de hade letat efter upp. Det lilla e-handelsbolaget Gymgrossisten i Trollhättan var till salu.

David Frykman var milt uttryckt skeptisk – att sälja hantlar på nätet, skulle det vara något? Men när han fördjupade sig i siffrorna kunde han snabbt konstatera att bolaget var ett fynd.

”Gymgrossisten var ett fint och välskött bolag. Vi resonerade att om vi inte gör bort oss fullständigt så kommer investeringen bli bra.”

David Frykman la kostymen på hyllan, belånade sig över taknocken och började veckopendla till Trollhättan. Gymgrossisten omsatte 60 miljoner kronor och visade vinst, men de nya ägarna ville växla upp affären – både försäljningen och utbudet skulle upp. Två år senare omsatte Gymgrossisten 120 miljoner kronor och aktien var noterad på First North-listan. I december 2007 la Kinnevik-ägda CDON (numera Qliro) ett offentligt bud på hela bolaget som innebar att man erbjöd 196 miljoner för alla aktier i Gymgrossisten.

”Med facit i hand ser det ut som vi var sjukt smarta och förutsåg megatrender som hälsa, kost och e-handel. Men egentligen utgick vi från en väldigt enkel analys: alla Gymgrossistens kurvor pekade uppåt.”

Vinsten från Gymgrossisten-affären innebar dels att David Frykman kunde lösa sina banklån, dels att han och Pål Hodann på allvar kunde börja bedriva en egen investeringsverksamhet. De grundade FH Kapital som efter knappt tio års verksamhet har fyra portföljbolag som tillsammans omsätter cirka 100 miljoner kronor. 

ReachMee producerar digitala rekryteringslösningar, Atronic levererar transaktionslösningar för mikrobetalningar, MCD tillhandahåller nivåmätningssystem åt energibranschen medan Fasty tillverkar högkvalitativa spännband.

Det är med andra ord svårt att se någon uppenbar gemensam nämnare – förutom att samtliga fyra bolag är lönsamma med framtiden för sig.

”Affärsidén är inte att tjäna pengar på att köpa och sälja bolag. Vi är långsiktiga och engagerade investerare.”

Vid sidan av FH Kapitals investeringar har David Frykman även gått in i ett antal mindre bolag där flera har både kommersiell potential och sidoeffekter som signalerar hållbarhet och socialt ansvar. E-handelssiten Matsmart säljer överskottslager från livsmedelsindustrin, Rehnberg & Swartz är ett medieproduktionsbolag, Sellpy säljer och distribuerar second hand-kläder och Budbee erbjuder en digital logistiktjänst för privatpersoner. 

”Tack vare förebilder som Sebastian Knutsson, Carl Manneh och Filip Tysander så har det aldrig varit lättare att hitta duktiga entreprenörer än idag. De har gjort för entreprenörskap vad Björn Borg gjorde för tennisen på 80-talet.”

JONAS MALMBORG

Om David Frykman

Ålder: 44 

Bor: Stockholm

Familj: Fru och två barn

Utbildning: Civilekonom från Handels i Stockholm, fil kand i psykologi vid Stockholms universitet.

Karriär: Spray 1995-2001, Swedbank 2002-2005, Gymgrossisten 2006-2008.

Styrelseuppdrag: Atronic, Beckmans Designhögskola, Fasty, Insplanet (noterat), Matsmart, ReachMee, Rehnberg Swartz. 

Förebild: Min son Tom, sex år.

Läser: Min mail och Sapiens av Yuval Noah Harari

Favoritpryl: Skivstång från Eleiko.

Läs fler artiklar
LÄS MER