Daniel Ek frågade ut världsstjärnan Pharrell Williams på scen: "Det är blodspengar"

Spotify Brilliant Minds
Daniel Ek frågade ut världsstjärnan Pharrell Williams på scen: "Det är blodspengar"

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Så här lät det när Spotify-grundaren Daniel Ek intervjuade superstjärnan Pharrell Williams på techkonferensen Brilliant Minds.

Idag inleddes den exklusiva techkonferensen Brilliant Minds i Stockholm. Bakom det påkostade arrangemanget, som går av stapeln på Grand Hotel, står världsstjärnan Aviciis tidigare manager, entreprenören Ash Pournouri, och Spotify-grundaren Daniel Ek.

Bland årets gäster återfinns tungviktare som Twitter- och Medium-grundaren Evan Williams, stjärninvesteraren Chris Sacca, entreprenören Kimbal Musk samt artister som Robyn, Action Bronson – och Pharrell Williams.

Pharrell Williams, som bland annat står bakom superhiten låten “Happy”, var utan tvekan ett av de stora namnen för dagen. Det bekräftades inte minst av att Spotify-grundaren själv, Daniel Ek, oväntat valde att hålla i intervjun.

“Folk vet att jag inte är en bra intervjuare eller känd för att vara det”, sade Daniel Ek när han inledde sin tämligen spretiga intervju med den amerikanska världsstjärnan.

Under den drygt 25 minuter långa intervjun betades det av både stora och små ämnen. Bland annat fick Pharrell Williams berätta hur han ser på omvärldssituationen, med anledning av att han själv arbetar nära Ariana Grande, som uppträdde innan terrordådet i Manchester för ett par veckor sedan.

Pharelll Williams uppträdde själv ett par dagar senare i Manchester i samband med en välgörenhetskonsert för offren.

“Det behövs mer empati i världen, men de flesta vill bara skylla på någon annan. Det är samma sak med politiken”, konstaterade Pharrell Williams från scenen.

Han passade samtidigt på att ge en skarp känga till digitala medieplattformar, så kallade DSP:s (digital service provider).

“Jag älskar alla mina DSP-partners, men DSP:s måste ta mer ansvar. De kan inte låta meddelande och hatpropaganda finnas på sidorna och ha betalande annonser innan dem. Det är blodspengar.”

Ett uttalande som fick den fullsatta Vinterträdgården på Grand att applådera.

"De har gjort mer att föra samma människor med musik och kreativitet än många andra. Och jag förstår yttrandefrihet. Men det måste finnas regler för frihet. Folk som inte ens lever har hatmeddelanden som sprids med hjälp av yttrandefrihet."

Förutom att prata om Pharrells musik och uppkomsten av superhiten “Happy” bad Daniel Ek ävenvärldsstjärnan att, lite filosofiskt, spekulera kring hur musik kan komma att bidra till empati.

En fråga som Pharrell senare bollade tillbaka till Daniel Ek och Spotify.

“Ditt förtag, ert varumärke och era konkurrenter, ni har en väldigt stark roll och unik position. Ni kan göra saker som många politiker, som är låsta till en viss sida, inte kan. Musik kan ta ställning och de här fantastiska plattformarna ni bygger - ni kommer kunna förändra världen. Allt ni behöver göra är att fortsätta pumpa in goda intentioner i det ni gör.”

Det är inte första gången Daniel Ek väljer att sätta på sig journalistglasögonen – i höstas intervjuade han den svenska MMA-fightern Alexander “The Mauler” Gustafsson.

Läs fler artiklar
LÄS MER