Alphabet håller på att utveckla ett spårningssystem för drönare

Finwire / Breakit

Nu förbereder Googles moderbolag för att bli infrastrukturen för framtidens flygande robotar.

Alphabet är i färd med att utveckla ett spårningssystem för drönare i ett sätt att slippa kollisioner under flygning, skriver Recode.

Det är bolagets arbetsgrupp Project Wing som under onsdagen ska ha gjort tester med det nya systemet som en dag förhoppningsvis ska hantera drönartrafiken.

Enligt uppgift gjordes testerna vid Virginia Tech och hade rymdorganisationen NASA och US Federal Aviation Administration, FAA, som närvarande. Testplatsen för de flygande drönarna är inrättad av FAA.

Utmaningen i det hela uppges vara hur att spåra alla drönare som förväntas mer likna bilar i sina rörelser än flygplan som flyger i en rak linje. Men med Wings flygledningskontroll ska man ha lyckats få drönarna att styra automatiskt ifrån varandra. Wings plattform sägs också hjälpa drönare med att planera rutter och skicka information till dem när en luftrumsrestriktion har utfärdats.

USA som saknar ett nationellt spårningssystem för drönare lär förmodligen inte komma att få ett inom snar framtid. Enligt tekniksajten ska NASA och FAA vara klara med forskningen kring hur man kan integrera trafikkontroller för drönare i det nationella luftrummet först 2019.

En ”game changer” kan dock bli president Donald Trumps förslag från i måndags om att privatisera det federala systemet för trafikkontroll, tillägger Recode.

Läs fler artiklar
LÄS MER