Sök

Ny rapport: Startupinvesteringar går tre gånger bättre än börsen

Foto: Istockphoto samt skärmdump från Nordic Venture Performance Index.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Riskkapitalbolagen som investerar i privata bolag har tjänat tio miljarder mer jämfört med om de satt sina pengar på börsen.
Det visar en ny rapport.

Vecka efter vecka skriver vi på Breakit om hur svenska och nordiska riskkapitalbolag pumpar in mångmiljonbelopp i startups. Men hur lyckade är egentligen investeringarna?

Branschorganisationen Nordic venture network har med data från 2000 till 2016 jobbat fram ett index – Nordic Venture Performance Index – som visar hur det går för bolagen som investerat i tillväxtföretag under perioden.

I indexet – som är normaliserat från 2005 – ingår åtta riskkapitalbolag med 32 fonder och över 600 porföljbolag mellan sig.

“Runt 2000 fanns det 300 fonder. De som dog finns inte med i urvalet så det finns ett element av ‘survivor bias’ (det vill säga en viss positiv skevhet utifrån underlaget). Men av de firmor som finns idag är det här representativt för hur de har lyckats i norden”, säger Henrik Talborn, doktor i finans vid Swedish house of finance på Stockholms universitet, som har tagit fram rapporten.

Under hela perioden har riskkapitalbolagen satsat ungefär 17 miljarder kronor på tillväxtbolag. Totalt har de gjort en vinst på 18 miljarder kronor, varav hälften redan realiserats.

Att realisera värden innebär kortfattat att man säljer innehav för att få ut pengarna. Med andra ord har riskkapitalbolagen sålt av hälften av sina investeringar igen så man har kunnat betala ut pengarna till sina ägare.

I rapporten har man jämfört med ett vanligt börsindex för Norden och kommit fram till att riskkapitalbolagen hade tjänat cirka 10 miljarder kronor mindre om de valt att sätta pengarna på börsen istället.

Jimmy Fussing Nielsen, partner på danska Sunstone capital och styrelsemedlem i Nordic venture network, menar att en viktig milstolpe är att man förra året för första gången realiserat hälften av värdena som investerats av riskkapitalbolag.

“Det är ett tecken på att vi har mer mogna portföljer. Två år i rad har vi delat ut mer pengar till våra investerare än vi har hämtat från dem”, säger han.

Tror du att vi nått toppen för investeringar i onoterade bolag?

“Jag tror att om marknaden i stort fortsätter gå i samma riktning kommer vi se ett ökat tryck på startupinvesteringar. Vi ser fler nya fonder, investmentbolag och industriella investerare som ger sig på marknaden. Det driver upp investeringstakten. På vårt bolag pratar vi ibland om att det börjar bli väl hajpat men det är fortfarande inte som 1999”, säger Jimmy Fussing Nielsen.

Ett av diagrammen i rapporten visar hur stor skillnaden vore på en långsiktig investering på börsen, jämfört med riskkapitalbolagens resultat.

Kort förklarat visar diagrammet att en investering på 100 kronor 2005 hade gett 897 kronor tillbaka om man investerat i riskkapitalbolagen. Det vill säga nio gånger pengarna. Samma siffra för olika börsindex ligger på 235–346 kronor tillbaka.

Med andra ord har riskkapitalbolagen gått ungefär tre gånger bättre än börsen under den här perioden. Då har grafen utgått från ett fiktivt riskkapitalbolag som representerar snittet för de faktiska bolagen i urvalet.

Läs mer