Så ska Ikea tas in i framtiden: ”Största innovationen sedan platta paket”

Ikea Augumented Reality
Så ska Ikea tas in i framtiden: ”Största innovationen sedan platta paket”

Torbjörn Lööf, vd för Inter Ikea, sitter bredvid ett virtuellt bord. Foto: Johan Nilsson/TT.

Erik Wisterberg

Reporter

Ikea samarbetar med Apple och storsatsar på augumented reality.

Den svenska möbeljätten Ikea samlade i går 250 journalister, bloggare och tv-reportrar från hela välden i småländska Älmhult.

Väl där fick de bevittna vad som nu kallas Ikeas ”största uppfinning sedan platta paket”. 

Ni som någon gång har skruvat ihop ett helt garderobssystem från Ikea vet att antalet skruvar, beslag och små träpluggar som ska in på rätt ställe kan göra en galen. 

De ska bort. Istället ska Ikeas möbler i framtiden sättas ihop med en klicklösning. 

"Jag skulle vilja beskriva det som vår största innovation sedan det platta paketet. Det kommer att skapa stor nytta genom bland annat lägre miljöbelastning, enklare och billigare produkter och att de kan demonteras vid flytt eller återvinning", säger Torbjörn Lööf, vd för Inter Ikea till Dagens Industri

Mer intressant för er som följer technyheter är dock kanske att Ikea ska storsatsa på förstärkt verklighet, augumented reality. 

Tekniken ska användas för att låta kunderna se hur Ikeas produkter ser ut och passar in i deras hem, utan att behöva åka till ett fysiskt varuhus. Detta via en app som ska släppas senare i år. 

"Det är bara ett led i vårt åtagande att gör våra produkter tillgängliga för så många som möjligt. Och här ser vi stora möjligheter genom att utnyttja kommande digitala tekniker fullt ut", säger Torbjörn Lööf till DI. 

Ikea presenterade även ett samarbete med Apple, samma bolag som Ikea tidigare – med glimten i ögat – har drivit med i sin reklam

Nu står det också klart att möbeljätten för första gången ska börja sälja sina varor via tredjepartssajter. Draget innebär att det snart kommer att finnas Ikea-varor tillgängliga för köp på e-handelssajter som Amazon och Alibaba, skriver Reuters.

För nyhetsbyrån uppgav Torbjörn Lööf att den nya satsningen är kopplad till att konkurrensen på nätet är i förändring. Han tillade att testerna inleds under 2018.

”Jag kommer att låta bli och säga vilka (plattformar), men vi kommer att testa för att se "vad betyder detta, hur ser digital shopping ut i framtiden och vad betyder digitala köpcentrum?", sade Torbjörn Lööf.

Ikea har aldrig tidigare låtit sina möbler få bli sålda utanför koncernens egna butiker och nätplafformar. 

Läs fler artiklar
LÄS MER