Försäkringsjättar skriver avtal med hajpad startup inom e-hälsa

vårdcentral Hälsa
Försäkringsjättar skriver avtal med hajpad startup inom e-hälsa

Jakob Dahlberg.

Towe Boström

Reporter

Bolaget Arthro Therapeutics, som erbjuder artros-patienter behandling på nätet, har tecknat avtal med tre större försäkringsbolag.
"Det handlar om miljonbelopp i slutändan", säger medgrundaren Jakob Dahlberg.

De digitala vårdalternativen blir allt fler, med aktörer som Kry och Min Doktor i spetsen. På spelplanen finns även Malmö-bolaget Arthro Therapeutics, som grundades 2014. Bolaget erbjuder en digital tjänst där artros-sjuka kan få hjälp. 

Nu har företaget tecknat ett avtal med försäkringsbolagen Skandia, EuroAccident och Bliwa. De som har en privat sjukförsäkring kan nu få hjälp av ortopeder och fysioterapeuter med behandling över nätet.

Tillsammans når de tre bolagen en tredjedel av marknaden, enligt medgrundaren Jakob Dahlberg.

"Försäkringsbolagen har identifierat att de förlorar mycket pengar i dag på onödiga ingrepp och i det här fallet kan vi visa en behandling som funkar", säger han.

Han berättar att företaget precis börjat få in de första patienterna som är knutna till avtalen, som automatiskt löper ett år i taget.

Försäkringbolagen betalar per patient och Arthros kommer även att ta betalt för vissa typer av kliniska resultat.

Hur mycket pengar avtalen genererar beror på patientvolymen. 

"Men de här tre handlar om miljonbelopp i slutändan. Jag gissar att det är värt runt en miljon det första året", säger Jakob Dahlberg. 

Arthros fokuserar på försäkringbolag och externa vårdgivare, men för även dialog med landstingen. Man genomförde nyligen ett pilotprojekt med landstingen i Västmanland och Skåne.

Jakob Dahlberg menar att marknaden börjar att öppna upp sig för digital vård och att trenden går i positivt riktning - även om det är en bit kvar. 

Debatten om de digitala vårdbolagen Kry och Min Doktor har gått het den senaste tiden. Aktörerna har sågats för att skriva ut antibiotika på bristande underlag och under förra månaden beslutade Sveriges kommuner och landsting att halvera taxan för digitala läkarbesök. 

Jakob Dahlberg menar att Arthros lätt "smälter ihop" med exempelvis Kry och Min Doktor, men poängterar att företaget fokuserar mot specifik behandling och inte bred vård eller receptutskrivning. 

"Vi har vetenskap och stark klinisk evidens bakom oss mot en specifik sjukdom, vi vet att behandlingen fungerar". 

I slutet av förra året tog Arthro Therapeutics in 20 miljoner kronor. Rundan leddes av King-grundarnas riskkapitalbolaget Sweet Capital.Företaget har även backats upp av  affärsänglar som Sophia Bendz och Hampus Jakobsson.

"Det har gjort att vi kunnat bygga ut försäljningen och marknadsföringen och skifta över lite till produktutveckling och att vinna marknadsandelar", säger Jakob Dahlberg.

Han hoppas nu att de nya avtalen ska bana väg för fler samarbeten och menar att det har en avgörande betydelse för utvecklingen när försäkringsbolag nu är villiga att satsa på vårdgivare för kroniska sjukdomar i molnet. 

"Vi hoppas på att vara den stora leverantören av artosbehandling till försärkingsbolagen i Sverige", säger Jakob Dahlberg.

Läs fler artiklar
LÄS MER