Kinnevik säljer alla aktier i Rocket Internet

Breakit - Kinnevik säljer alla aktier i Rocket Internet

Cristina Stenbeck. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT.

Towe Boström

Reporter

Kinnevik kapar banden till Rocket Internet och säljer alla sina aktier.

Familjen Stenbecks investmentbolag Kinnevik säljer alla sina aktier i den tyska startupinvesteraren Rocket Internet. Det framgår av ett pressmeddelande. 

Totalt rör det sig om en försäljning av cirka 10,9 miljoner aktier, eller 6,6 procent av bolaget. 

På torsdagsmorgonen stod det klart att försäljningspriset landade på 20 euro per aktie. Köparna beskrivs som till institutionella investerare.

Det motsvarar en försäljning på 2,17 miljarder svenska kronor.

"Kinneviks partnerskap med Rocket Internet har varit mycket viktigt för att bredda Kinneviks investeringsfokus och bygga en stor och framgångsrik portfölj av bolag inom e-handel, som nu utgör nästan hälften av vår totala portfölj. Jämte Avito och Zalando har Rocket Internet varit en av Kinneviks mest lönsamma digitala investeringar under de senaste åren. Vi kommer fortsätta arbeta nära med Rocket Internet i och kring de bolag där vi alltjämt är partners och medinvesterare, såsom Global Fashion Group, Home24 och Westwing", kommenterar Kinneviks tillförordnade VD, Joakim Andersson.

Kinnevik gjorde sin första investering i Rocket Internet redan 2009. Mellan åren 2009 och 2013 investerade Kinnevik totalt 155 miljoner euro, motsvarande cirka 1,5 miljarder kronor.

Bolagets innehav har därefter sålts för totalt sett 426 miljoner euro brutto, vilket motsvarar cirka 4,2 miljarder kronor. Bolaget har dessutom fått kontantutdelningar, samt sakutdelningar (exempelvis aktier i dotterbolag) till ett värde av motsvarande cirka 5 miljarder kronor. 

Totalt sett har utdelningar och försäljningar gett en avkastning på cirka sex gånger Kinneviks investerade kapital.

Kinnevik har sedan en tid tillbaka flaggat för att investmentbolaget kommer att sälja ut en del av bolagen i portföljen. I februari i år sålde Kinnevik hälften av sina aktier i Rocket Internet. En försäljning som gav runt 2 miljarder kronor till Kinnevik.  

Läs fler artiklar
LÄS MER