Niklas Adalberth säljer i Klarna – miljardären Anders Holch Povlsen kliver in som ny ägare

Klarna
Niklas Adalberth säljer i Klarna – miljardären Anders Holch Povlsen kliver in som ny ägare

Jonas de Lange

Reporter

Anders Holch Povlsen köper aktier i Klarna av storägaren General Atlantic och medgrundaren Niklas Adalberth.

Klarna får nu in en riktig tungviktare som delägare, meddelar bolaget i ett pressmeddelande. Det handlar om den danske modekungen Anders Holch Povlsen. Han har tidigare investerat i e-handelsjätten Zalando och ligger bakom varumärken som Vero Moda, Jack & Jones och Only.

Genom sitt holdingbolag Brightfolk köper nu Anders Holch Povlsen befintliga aktier i Klarna av bland annat medgrundaren Niklas Adalberth.

“Klarna fortsätter sin resa mot en enklare shoppingupplevelse och få personer är en bättre match än Anders Holch Povlsen. Klarna har samarbetat med Bestseller (Holch Povlsens modekoncern reds. anm.) i flera år. Det har gett honom förstahandsinsikter i fördelarna med våra tjänster och en unik möjlighet att ge strategiskt stöd till bolagets framtida utveckling. Jag är jätteglad att kunna välkomna en så stark partner till Klarna”, säger Sebastian Siemiatkowski, vd och medgrundare på Klarna, i ett pressmeddelande.

Det är inte första gången Niklas Adalberth säljer aktier i sitt eget bolag. Förra året sålde han aktier för närmare 100 miljoner kronor till bland annat Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert. I januari kunde Breakit även avslöja att Daniel Wellington-grundaren Filip Tysander köpt aktier av Adalberth.

Hur många aktier och hur mycket Anders Holch Povlsen har betalat framgår inte av bolagets pressmeddelande. Men enligt uppgifter till Breakit köper han minst tio procent av bolaget. Det skulle innebära en affär på ungefär 2 miljarder kronor med den tidigare rapporterade aktiekursen i Klarna.

Mer intressant nu är att Klarnas näst största externa ägare, General Atlantic, säljer delar av sitt innehav till Anders Holch Povlsen. Innan transaktionen ägde General Atlantic 13,25 procent av Klarna.

Riskkapitalbolaget sålde i höstas aktier för ungefär 200 miljoner kronor till tyska Tengelmann ventures.

Anders Holch Povlsens investering är villkorad av ett godkännande från Finansinspektionen. Utöver General Atlantic och Niklas Adalberth har även DST Global sålt aktier.

Läs fler artiklar
LÄS MER