Sorosh Tavakoli donerar delar av sin förmögenhet – till fattiga skolbarn i Iran

Breakit - Sorosh Tavakoli donerar delar av sin förmögenhet – till fattiga skolbarn i Iran

Sorosh Tavakoli, grundare av Videoplaza. Foto: Press.

Jonas de Lange

Reporter

Videoplaza-grundaren Sorosh Tavakoli blir först ut i Sverige att donera pengar till välgörenhet via organisationen Founders pledge.

Founders pledge är en organisation som ska få fler techentreprenörer att dela med sig av sina rikedomar. Premissen är att man som entreprenör måste donera minst 2 procent av beloppet man sålt sitt bolag för.

I höstas tog sig organisationen till Sverige och fick då bland annat TAT-grundaren Hampus Jakobsson och Onlinepizza-grundaren Erik Byrenius att avlägga “grundareden”.

En annan som hoppade på tåget var Sorosh Tavakoli. Han har grundat videoannonnsbolaget Videoplaza, som såldes till Ooyala 2015.

Då fick Sorosh Tavakoli och de andra ägarna dela på uppskattningsvis en halv miljard.

Nu har en bit av kakan gått vidare till välgörenhetsorganisationen Yari.

“Efter fem månaders efterforskning i välgörenhetsvärlden bestämde jag mig för att fördela hälften av min donation till Yari. Det finns en stor dos av ödmjukhet och transparens i organisationen som är sällsynt, dessutom har man digitaliserat sin verksamhet och bevisat att deras modell för välgörenhet är effektiv”, säger Sorosh Tavakoli, i ett pressmeddelande.

Yari är en organisation som hjälper socialt och ekonomiskt utsatta barn i Iran att skaffa en utbildning. Arbetet görs genom att skänka 200 kronor i månaden till varje barn mot att familjen skickar tillbaka betyg som visar att barnen går i skolan.

“Genom Sorosh donation, som är öronmärkt för verksamhetsutveckling, ska vi nu anställa vår första anställd, Head of fundraising (ansvarig för donationer, reds. anm.). Vi är öppna för andra donationer såsom Sorosh eftersom vi verkligen tror på digitaliseringens potential för icke vinstdrivande organisationer. Det är först när vi arbetar gränsöverskridande då vi faktiskt kan skapa nytta tillsamman, och för en bättre gemensam framtid för alla”, skriver Yari i pressmeddelandet.

Exakt hur stor del av sin förmögenhet han nu ger bort och hur mycket pengar det handlar om totalt framgår inte av pressmeddelandet. Sorosh Tavakoli är själv född i Iran och kom till Sverige bara fem år gammal. Läs hela hans historia här.

Breakit har sökt Sorosh Tavakoli.

Läs fler artiklar
LÄS MER