Paret Ehrensvärd stänger jätterunda – amerikansk tungviktare kliver in Yubico

Yubico
Paret Ehrensvärd stänger jätterunda – amerikansk tungviktare kliver in Yubico

Jacob och Stina Ehrensvärd, grundare av Yubico. Foto: Press.

Jonas de Lange

Reporter

Grundarna Stina Ehrensvärd och Jacob Ehrensvärd tar in 85 miljoner kronor i riskkapital till sitt Yubico.
“De ville först stoppa in ännu mer pengar men jag sade att vi hade tillräckligt för att göra det som krävs“, säger hon till Breakit.

Säkerhetsbolaget Yubico har utvecklat en egen sorts USB-sticka med planen att göra en “nyckel för din personliga identitet på internet”. Tanken är att dina vanliga lösenord ska kompletteras med USB-stickan som genererar engångslösenord varje gång man klickar på den. Tekniken gör bland annat att man eliminerar risken för så kallade phisingattacker – det vill säga att personer omedvetet ger ifrån sig sitt eget lösenord.

Bolaget tjänar pengar framförallt genom att sälja själva USB-stickorna med tekniken och supporttjänster. Själva mjukvaran är open source.

I våras kunde Breakit rapportera att Yubico fått en ny storägare. Då var det det svenska investmentbolaget Bure som köpt närmare 20 procent av aktierna i bolaget. Sedan tidigare backas bolaget av flera Silicon Valley-miljardärer, bland annat Marc Benioff, grundare av Salesforce, Ram Shriram, styrelseledamot på Google samt David Cheriton och Andreas Bechtolsheim, som båda investerade tidigt i Google tillsammans med Ram Shriram.

Nu avslöjar Yubico att Bure inte är den enda nya storägaren. Bolaget har dessutom i en nyemission fått in drygt 85 miljoner kronor från amerikanska New enterprise associates (NEA).

“Vi är jätteglada över att få in NEA. De ville först stoppa in ännu mer pengar men jag sade att vi hade tillräckligt för att göra det som krävs”, säger Stina Ehrensvärd, medgrundare av Yubico, till Breakit.

Det nya kapitalet ska bland annat användas för att ta fram en helt ny produkt. Istället för att bara nyttja tekniken som en privat inloggningsnyckel utvecklar bolaget nu även en lösning för servrar.

“Det finns ungefär 75 miljoner servrar i världen idag som inte har någon säkerhet. Det finns system för det men de kostar tiotusentals dollar och används mest av banker och regeringar”, säger Stina Ehrensvärd.

Yubicos lösning kostar 500 dollar per styck. En prislapp som kan låta hög för en privatperson, men som enligt Stina Ehrensvärd är en blygsam summa för ett företag.

“Idén kom upp när vi utvecklade ett system för att säkra våra egna servrar. Vi har en molntjänst och ett API för företag som vill använda sig av vår produkt. Vi ville dels säkra dem från att gå ned men också att all info låg tryggt. Vi beskrev för en kund hur vi hade gjort och då ville de köpa lösningen”, säger Stina Ehrensvärd.

Redan idag används inloggningsnyckeln av flera av världens största IT-bolag och tekniken har integrerats med bland annat Facebooks och Googles inloggningsfunktion.

“Jag räknade idag och vi har 14 av världens 15 största IT-bolag som kunder”, säger Stina Ehrensvärd.

Under våren har aktier för totalt 30 miljoner dollar – 260 miljoner kronor – bytt händer och emitterats. Förutom Bure och NEA har även Silicon Valley-baserade the Valley fund investerat. Mellan sig förvaltar de olika externa ägarna värden för över 250 miljarder kronor.

“Även fast de inte har gått in med en miljard i bolaget är det bra att ha med sig starka partners om man vill resa kapital i framtiden. Det är många som frågat varför vi inte tagit in mer kapital. Vi har växt med lönsamhet de senaste fyra åren. När man är lönsam är det inte självklart att man blir lyckligare av att ha 50 miljoner dollar extra i kassan”, säger Stina Ehrensvärd.

Hur mycket bolaget värderas till är än så länge oklart. Stina Ehrensvärd berättar att grundarna och personalen i dagsläget äger ungefär hälften av bolaget medan den andra halvan ägs av de olika externa ägarna.

Förra året omsatte Yubico ungefär 200 miljoner kronor och gjorde en vinst på 20 miljoner kronor. 2015 omsatte bolaget 46 miljoner kronor med en vinst på 18 miljoner kronor. 

Läs fler artiklar
LÄS MER