Viggo Cavling: Om fem år är Guldtuben större än Melodifestivalen

Breakit - Viggo Cavling: Om fem år är Guldtuben större än Melodifestivalen

Viggo Cavling

Krönikör

Om fem år är Guldtuben större än Melodifestivalen – om arrangören Splay spelar sina kort rätt, skriver Viggo Cavling.

I helgen var jag på Guldtubengalan på Cirkus. Under mina sju år som chefredaktör och VD på Resumé var jag på minst två galor i månaden och arrangerade själv ungefär fem galor om året. Mitt behov att gå på ännu en gala är minst sagt begränsat. Men jag råkade nämna Guldtuben för mina barn och då blev de som galna. “Vi måste gå!”.

Min son Ib är snart 10 år och har en egen Youtubekanal. Han är mycket upptagen av striden mellan nätverken Splay och United Screens. Länge var "Jockiboi" den viktigaste personen i hans liv, men nu verkar han och Jonna vara ute. Sigge O är en ny favorit. Liksom humorgruppen I just want to be cool. Vi pratar ofta om alla pengar Pewdiepie tjänar varje dag och hans miljontals följare över hela världen. Varför har Pewdiepie blivit så framgångsrik?

Det var med andra ord två överladdade barn plus en kompis i den magiska lådcykeln ut till Djurgården i lördags kväll. Väl inne i salongen upptäckte jag att alla andra var lika exalterade. För första gången i mitt liv var jag på en gala som faktiskt betydde mer än liv och död för både de tävlande och publiken.

Före galan satte igång höll Guldtubens initiativtagare Vigor Sörman på Splay ett tal och berättade om galans korta historia. För fyra år sedan hölls den på Södra Teatern för de närmast sörjande. I dag är Youtubers överst på boktoppen. Youtubers toppar musiklistorna. Youtubers leder de största tv-programmen.

Vad är då hemligheten bakom denna en enorma framgång och revolution? Mitt första svar är ärlighet. Filmar du dig själv flera gånger varje dag i några år så framkommer en bild som är ärlig. Denna bild gör att du blir viktig för din publik eftersom de uppfattar att du är på riktigt. En andra sak som Youtube belönar är uthållighet. Det tar många år att bli en framgångsrik Youtuber. Den tredje avgörande faktorn är humor. Förmågan att få människor att skratta är en gudakraft.

En av kvällens moderatorer försökte få Cirkus att asgarva genom att dra skämt om SVT, men det var uppenbart att en majoritet av publiken inte kände till detta företag.

Galan stora vinnare blev Joakim “Jockiboi” Lundell. I höst kommer hans första bok och då ska det bli spännande att följa när han går från att vara en nischkändis till att bli A-kändis. Att Guldtuben är här för att stanna är en självklarhet. Jag tror det dröjer högst fem år innan Guldtuben går om Mellon och blir den viktigaste lägerelden i Sverige.

Förutsatt att arrangören Splay sköter sina kort rätt och sluter fred med de Youtubers som kritiserar galan för att i första hand belöna Splays egna stjärnor.

Läs fler artiklar
LÄS MER