Svetsare och fiskare den stora vinnaren på veckans techaffär

Lundells vecka

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Stefan Lundell sökte upp doldisen.

I onsdags sprang jag på en underbar historia som jag bara måste berätta om. Det började med ett högst alldagligt pressmeddelande med den för mig rätt intetsägande rubriken “Engie Ineo acquires Icomera”. Jag hade aldrig hört talas om vare sig köparen Engie Ineo eller säljaren Icomera. Men Icomera visade sig vara det svenska bolaget bakom tekniken som gör det möjligt att surfa trådlöst på tåg och bussar. Och det vill ju i princip alla numera vilket fått försäljningen att rusa i höjden för Icomera. Efter ytterligare lite grävande fick jag fram att Engie Ineo (som är Frankrikes motsvarighet till Vattenfall) betalade i runda slängar en miljard kronor för aktierna i Icomera.

Men det var inte grundarna av Icomera, fyra gamla Chalmerister, som var de stora vinnarna på affären. Nej, det var istället 83-årige Leif Kristensson som drog det längsta strået den här gången – och det med besked. Via sitt investeringsbolag K-Svets äger han nämligen 45 procent av aktierna i Icomera och kan nu följaktligen casha in ett gäng hundra miljoner kronor på ett bräde.

För mig var Leif Kristensson ett okänt namn men igår fick jag för första gången tala med honom. Han visade sig ha en smått osannolik livshistoria att berätta. Direkt efter skolan började Leif jobba som fiskare.. Några år senare bytte Leif yrkesbana, blev svetsare och avancerade därefter till arbetsledare. Leif blev entreprenör relativt sent, som 35-åring, men har efter det byggt upp ett helt litet bolagsimperium. Den operativa kärnan är bolaget K-Svets där Leif och hans medarbetare bland annat byggt och underhållit rörsystem. Med hjälp av vinsterna av den operativa verksamheten har Leif byggt upp en investeringsportfölj och det är där som Icomera legat fram tills idag.

När vi talades vid ville han inte avslöja några finansiella detaljer utan nöjde sig med att konstatera att investeringen i Icomera blev “en rätt hyffsad affär”. Trots sin aktningsvärda ålder och framgångsrika affärer har Leif Kristensson inga planer på att dra sig tillbaka.

“Nej, jag kommer i alla fall inte plocka ut pengarna utan behålla dem i bolaget. Det blir nya investeringar istället”, hälsar Leif innan vi avslutar intervjun.

Trevlig helg!

Veckans portning: Spotify. Den svenska techjätten förnekar sig inte. I veckan hade vi på Breakit utlovats en exklusiv intervju med danska utrikesministern. Dessutom skulle vi få sitta med och lyssna på den dragning som Spotify-grundaren skulle hålla för den danska ministern. Trodde vi. Men när vår reporter Towe Boström dök upp på Spotifys kontor stoppades hon redan i receptionen. Budskapet var solklart – någon reporter från Breakit skulle inte släppas in när Martin Lorentzon höll hov.

Veckans dementimaskin: Lyko. Det fortsätter att skvallras om e-handelsbolaget med fokus hårvårdsprodukter. Vi hörde redan för några månader sedan att Lyko var på väg att säljas men då dementerade de nuvarande ägarna detta kraftfullt. Nu hör vi att investmentbanken ABG anlitats för att sätta bolaget på börsen alternativt sälja delar av bolaget. Men företrädarna för Lyko håller styvnackat fast vid att det inte finns några sådana planer. Vi får väl se.

Veckans grus i maskineriet: Linas Matkasse. Det var runt ett år sedan E-handelsbolaget anlitade en investmentbank för att kratta manegen för en försäljning. Nyligen hörde jag att en börsnotering låg i korten redan innan sommaren men nu tycks de planerna lagts på is. Det ryktas om att verksamheten i Sverige går trögt och det skulle bli svårt att sälja in caset till investerarna.

Veckans flytt: Marcus Gners. Medgrundaren av hälsoappen Lifesum flyttar till USA. Närmare bestämt slår han ner bopålarna i Los Angelse för att öppna Lifesums första USA-kontor. USA är redan Lifesums största marknad. Den lär inte blir mindre när Marcus nu finns på plats.

Veckans festfixare: Niklas Adalberth. Klarna-grundaren bjöd igår på en storslagen lanseringsfest av hans nya baby Norrsken Foundation. Det var både trevligt och kändistätt. I vimlet syntes bland andra Mikael Damberg (startup-minister), Jonas Nordlander (grundare Avito), Marie Ehrling (Telia-ordförande) Alexander Bard (föreläsare), Felix Kvick (grundare Furniturebox), Harald Mix (investerar i par med IT-veteranen Johan Stael von Holstein), Stina Bergfors (grundare United Screens), Kjell A Nordström (föreläsare), Carl Waldekranz (grundare Tictail), Gunilla Herlitz (styrelseproffs) Jacob de Geer (grundare Izettle), Martin Wattin (investerare), Hans Otterling (partner Northzone), Babba Canales (tidigare Uber nu frilans) och Jessica Stark (grundare Sup46). Niklas Adalberth själv verkade stortrivas och han lät extra nöjd när han berättade att maten inte kostat Norrsken själva en krona och att Veronica Maggio spelade för noll kronor i gage. Starkt förhandlat, Niklas och tack för en kul fest!

Veckans sågning: Konrad Bergström. Grundaren av hörlursbolaget verkade vara på gott humör när jag träffade honom igår i vimlet på Norrskens fest. På ännu bättre humör blev Konrad när jag frågade honom om artikeln vi publicerat några timmar tidigare om hans bolag: “Jag skrattade när jag läste den”, sade Konrad. Själv är jag övertygad om att bolaget köps upp eller börsnoteras – vilket var artikelns innebörd.  

Läs mer